hr | en

Stari jedrenjaci : (brodarstvo i brodogradnja Rijeke i Hrvatskog primorja od 18. do 20. stoljeća) : katalog muzejskih zbirki III.

title:
Stari jedrenjaci = Old Sailing Ships : (the shipping and the shipbuilding industry of Rijeka and the croatian littoral from the 18th to the 20th century) : catalogue of museum collections III / (autor) Nikša Mendeš ; (prijevod na engleski Snježana Bokulić ; fotografije Srećko Ulrich)
author:
cooperator:
Ulrich, Srećko  (fotograf)
description:
116 str. : ilustr. u bojama ; 30 cm
place:
publishing unit:
(Katalog muzejskih zbirki ; 3 )
isbn:
953-96915-6-7
annotation:
Tekst usporedo na hrv. i engl. jez .- Bibliografija: 113-115
summary:
Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja u Rijeci nastavio je s izlaganjem i publiciranjem fundusa muzejskih zbirki. Nakon kataloga "Satovi iz fundusa Muzeja" autorice Marice Balabanić Fačini i "Portreti iz fundusa Muzeja" autorice Margite Cvijetinović Starac, trećim sveskom predstavljena je zbirka slika i maketa jedrenjaka koja je dio pomorskog odjela Muzeja. Katalog je izdan uz izložbu održanu od studenog 2000. do veljače 2001. godine kojom je javnost upoznata s pomorskom baštinom Kvarnera i Hrvatskog primorja. Autor izložbe i teksta kataloga, Nikša Mendeš popisao je izložbe pomorskog odjela Muzeja, opisao povijesne i gospodarske prilike na sjevernom Jadranu od 15. do 20. stoljeća, vrste jedrenjaka kroz stoljeća na Jadranu, povijest i razvoj brodarstva i brodogradnje Rijeke i Hrvatskog primorja te većih brodarskih središta kao što su Boka, Kraljevica, Senj, Mali Lošinj od 18. do 20. stoljeća. Katalog sadrži i opis osamdesetak eksponata - slika, crteža, veduta, nacrta, maketa, grafika, zemljovida, povelja i ugraviranih natpisa, reljefa. Posebna je pažnja posvećena opisu pojedinih jedrenjaka i njihovoj povijesnoj kontekstualizaciji. Dvojezično publicirani katalog (hrvatski i engleski jezik) ilustriran je brojnim kvalitetnim reprodukcijama u bojama.
language:
type:
location:
MDC library
collection:
Library   - Zbirka monografskih publikacija