hr | en

Bilder aus dem Oriente aufgenommen waehrend einer Reise nach Aegypten, Nubien, Sudan in den Jahren 1853 und 1854

title:
Bilder aus dem Oriente aufgenommen waehrend einer Reise nach Aegypten, Nubien, Sudan in den Jahren 1853 und 1854 / von Jakob Schaschel ; (prijevod Irena Smolčec ; prijevod tekstova Jasna Hižar Škrlec)
author:
publisher:
description:
264 str. : ilustr. ; 25 cm
place:
isbn:
953-96328-3-8
annotation:
Sadrži tekst na njem. jez i prijevod: Slike s Orijenta nastale tijekom jednog putovanja u Egipat, Nubiju i Sudan godine 1853. i 1854. / Jakov Šašel .- Orig. izd. izdano u Karlovcu 1863. god. .- Kazalo
summary:
Gradski muzej Karlovac u svojemu fundusu posjeduje originalni rukopis Jakova Šašela (1832.-1903.), puškara, slikara i gravera koji je veći dio svoga života proveo u Karlovcu. Knjiga je putopis pisan na njemačkom jeziku 1863. godine. Autor je opisao svoje doživljaje u Africi tijekom putovanja 1853. i 1854. godine, na koje se uputio kao član skupine rimsko-katoličkih misionara. Originalni rukopis od 143 stranice teksta uvezan je u kožu s naslovom u zlatotisku. U povodu stote godišnjice smrti Jakova Šašela i 140. godišnjice od nastanka rukopisa Gradski muzej Karlovac objavio je originalni tekst i prijevod na hrvatski jezik. Publikacija je popraćena pogovorima Reinharda Henkela s Geografskog instituta Sveučilišta u Heidelbergu i Zagrebu, Sande Kočevar, više kustosice Gradskog muzeja Karlovac (o Jakovu Šašelu i njegovoj rukopisnoj knjizi) te kustosice Antonije Družak (o 43 ilustracije kojima je Šašel popratio svoj tekst). Knjiga je vrijedan prilog hrvatskoj historiografiji, kao i izvor spoznaja o katoličkome misionarstvu, egiptologiji, antropologiji, povijesti umjetnosti i putopisnoj književnosti.
theme:
language:
type:
genre:
location:
MDC library
collection:
Library   - Zbirka monografskih publikacija