hr | en

Renesansa u Francuskoj : remek-djela iz kolekcije Nacionalnog muzeja renesanse u Ecouenu : katalog izložbe : Galerija Klovićevi dvori, Zagreb, 5. svibnja - 17. srpnja 2005.

title:
Renesansa u Francuskoj : remek-djela iz kolekcije Nacionalnog muzeja renesanse u Ecouenu : katalog izložbe : Galerija Klovićevi dvori, Zagreb, 5. svibnja - 17. srpnja 2005. / priredili Miljenko Jurković, Alain Erlande-Brandenburg
publisher:
description:
305 str. : ilustr. u boji ; 28 cm
place:
publishing unit:
(MGC katalog ; 71)
isbn:
953-6776-70-7
annotation:
Bibliograf. bilješke ispod teksta.- Bibliografija
summary:
Nakon izložbe "Renesansa u Hrvatskoj", održane u Nacionalnome muzeju renesanse u Ecouenu u Francuskoj (2004.), na kojoj su izložena remek-djela iz Hrvatske, francuski je muzej uzvratio izložbom remek-djela iz svojega fundusa. Izložba "Renesansa u Francuskoj" održana je 2005. godine u Galeriji Klovićevi dvori, u zajedničkoj organizaciji zagrebačke Galerije, Direkcije udruženja francuskih muzeja i Nacionalnog muzeja renesanse. Popratni monografski katalog priredili su Alain Erlande-Brandenburg, glavni državni konzervator i ravnatelj Nacionalnog muzeja renesanse, i Miljenko Jurković, profesor Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog falulteta u Zagrebu. Uvodnim tekstovima ocrtano je umjetničko stvaralaštvo renesanse u Francuskoj, povijest dvorca Ecouen te njegova prenamjena u današnji Muzej. Renomirani francuski povjesničari umjetnosti i muzealci autori su zastupljenih tematskih cjelina o sakralnoj i svjetovnoj arhitekturi, grafici, kiparstvu, namještaju, staklu, umjetnosti vitraja, keramici, oslikanom emajlu, zlatarstvu, oklopima, urarstvu i preciznim instrumentima te tekstilnoj umjetnosti francuske renesanse. Kataloški dio donosi popis 146 jedinica, od kojih je većina i ilustrirana reprodukcijama u boji. Izložene predmete prate osnovni kataloški podaci, uz tekstualni opis i bibliografske reference. U prilogu je i opsežna bibliografija.
type:
location:
MDC library
collection:
Library   - Zbirka monografskih publikacija