hr | en

Secesija u Bjelovaru : Gradski muzej Bjelovar, 28. rujna - 15. studenoga 2007., Hrvatski muzej arhitekture, Zagreb, 18. studenoga - 20. prosinca 2008.

title:
Secesija u Bjelovaru = Cesession in Bjelovar = Art Nouveau in Bjelovar : Gradski muzej Bjelovar, 28. rujna - 15. studenoga 2007., Hrvatski muzej arhitekture, Zagreb, 18. studenoga - 20. prosinca 2008. / <urednik i tekst Malden Medar>
author:
publisher:
description:
70 str. : ilustr. u boji ; 21 cm
place:
publishing unit:
(Posebna izdanja ; 1/2008)
isbn:
978-953-7236-07-6
annotation:
Tekst usporedno na hrv., njem. i engl. jez.
summary:
Gradski muzej Bjelovar priredio je izložbu "Secesija u Bjelovaru", koja je održana u bjelovarskoj Galeriji "Nasta Rojc" od 28. rujna do 15. studenoga 2007. te u Hrvatskome muzeju arhitekture HAZU u Zagrebu od 18. studenoga do 20. prosinca 2008. Razdoblje secesije u Bjelovaru na izložbi je predstavljeno dokumentarnim fotografijama secesijskih zgrada i predmeta umjetničkog obrta, izlošcima iz fundusa Gradskog muzeja Bjelovar te predmetima koji su u privatnom posjedu. Arhitektura je prikazana fotografijama pojedinih privatnih i javnih zgrada i njihovih detalja. Među izlošcima su djela R. Lubynskog, D. Sunka, L. Hönigsberga i J. Deutscha te njihova suradnika O. Goldscheidera, kao i M. Pilara i I. Fischera. Osim arhitekture, prikazani su i primjeri visoke razine umjetničkog obrta: ograde od kovanog željeza, kvake, rešetke ulaznih vrata i podrumskih prozora, željezni bočni štitnici kolnih ulaza u zgrade i sl. Izložen je i katastarski plan grada Bjelovara gradskog inženjera S. Smočinskog iz 1900. g., te plan grada Bjelovara na kojemu je tiskan i prvi gradski telefonski imenik iz 1912. g. Autor izložbe je Mladen Medar, ravnatelj bjelovarskoga Gradskog muzeja, koji je ujedno i autor teksta popratnog kataloga izložbe. Tekst je objavljen na hrvatskome, engleskome i njemačkom jeziku te je ilustriran reprodukcijama u boji.
language:
type:
location:
MDC library
collection:
Library   - Zbirka kataloga izložaba