hr | en

Što to tamo kuca : pedest godina od prve implantacije elektrostimulatora srca - pacemakera : izložba : Tehnički muzej, Zagreb, 28 svibnja - 12. srpnja 2009.

title:
Što to tamo kuca : pedest godina od prve implantacije elektrostimulatora srca - pacemakera : izložba : Tehnički muzej, Zagreb, 28 svibnja - 12. srpnja 2009. / <autori izložbe i tekstova u katalogu Ratko Magjarević, Božica Škulj ; fotografije Zvonimir Ambruš>
publisher:
Zagreb :  Tehnički muzej , 2009
description:
175 str. : ilustr. u boji ; 21 cm
place:
isbn:
978-953-6568-28-4
annotation:
Bibliografija.- Summary.
summary:
Uz 50. obljetnicu prve implantacije elektrostimulatora srca (pacemakera), Tehnički muzej u Zagrebu priredio je izložbu "Što to tamo kuca", posvećenu svim inženjerima i liječnicima koji su pridonijeli izumu i razvoju pacemakera, kao i pacijentima s ugrađenim pacemarkerom. Izložba koja uz pomoć stotinjak izložaka opisuju elektrostimulatore srca i druge elektroničke uređaje koji se upotrebljavaju u dijagnostici i terapiji srca, održana je tijekom 2009.g. u Tehničkome muzeju te na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER-u) u Zagrebu. Autori izložbe i popratne publikacije su Božica Škulj, muzejska savjetnica Tehničkoga muzeja, i dr. sc. Ratko Magjarević, profesor FER-a. Tekst publikacije koncipiran je u nekoliko cjelina: "Elektrostimulatori srca", "Događaji koji su obilježili 1958. godinu, godinu u kojoj je projektiran i proizveden prvi pacemaker", "Srce", "Elektrokardiograf", "Krvni tlak", "Što je pacemaker?", "Defibrilatori", "Ljudi i pacemakeri", "Biomedicinsko inženjerstvo u Hrvatskoj" i "Razvoj pacemakera". Uz svaku su tematsku cjelini navedeni kataloški podaci i ilustracije pripadajućih izložaka. Katalog donosi i sažetak na engleskom jeziku te bibliografiju.
type:
location:
MDC library
collection:
Library   - Zbirka kataloga izložaba