hr | en

Zbirka najstarijih hrvatskih povelja (Monumenta antiquissima) : 999 - 1089

title:
Zbirka najstarijih hrvatskih povelja (Monumenta antiquissima) [Elektronička građa] : 999 - 1089 : / priredili Tomislav Ćepulić, Ladislav Dobrica, Jozo Ivanović, Luka Vukušić ; urednici Stjepan Ćosić, Vlatka Lemić
cooperator:
Ćosić, Stjepan  (urednik) ; Lemić, Vlatka  (urednik)
publisher:
description:
1 elektronički optički disk (CD-ROM) : u boji ; 12 cm
place:
isbn:
978-953-6005-90-1
annotation:
Računalni zahtjevi: Windows XP ili noviji operativni sustav; instaliran .NET Framework 2.0 ili noviji; računalo sa procesorom od min. 500MHz; 512 MB RAM-a; 50 MB slobodnog mjesta na C disku za privremene datoteke; min. SVGA (800 × 600) rezolucija videokartice i monitora; CD-ROM ili DVD-ROM uređaj.- Bibliografija.
summary:
Zbirka najstarijih hrvatskih povelja (Documenta antiquissima) nastala je u tadašnjem Kr. Zemaljskom arkivu u drugoj polovici 19. stoljeća. Većinu Zbirke čini deset povelja (od ukupno 11) koje je Arhivu darovao Ivan Kukuljević Sakcinski 1866.g., a odnose se na benediktanski samostan sv. Krševana u Zadru i sv. Benedikta u Splitu. Povelje su pisane na pergamentu, latinskim jezikom, restaurirane su te zaštitno snimljene i digitalizirane. Njihove digitalne presnimke objavljene na CD-u čine ih dostupnima svim zainteresiranima. Na CD-u su sadržane rubrike/izbornici s tekstovima o podrijetlu povelja i opisom Zbirke kao cjeline. Omogućen je uvid u popis svih povelja i njihove digitalne preslike, uz detaljne opise izrađene prema međunarodnim arhivističkim standardima (identifikacija, sadržaj i kontekst, uvjeti dostupnosti i korištenja). Uz svaku je povelju i njezin transkript na latinskom jeziku te prijevod na hrvatski jezik. CD donosi i popis rasprava o autentičnosti povelja koje se čuvaju u Zbirci te popis literature.
location:
MDC library
collection:
Library   - Zbirka elektroničkih publikacija