hr | en

Domenico Pappafava i njegova ostavština rodnom Zadru : Prirodoslovni odjel, Narodni muzej Zadar, posinac 2009. - lipanj 2010.

title:
Domenico Pappafava i njegova ostavština rodnom Zadru : Prirodoslovni odjel, Narodni muzej Zadar, posinac 2009. - lipanj 2010. / <tekstovi Snježana Vujčić-Karlo, Jelena Barbarić-Gaćina, Gastone Coen ; urednica kataloga Snježana Vujčić-Karlo>
description:
19 str. : ilustr. u boji ; 23 cm
place:
isbn:
978-953-7477-10-3
annotation:
Bibliografija.
summary:
Prirodoslovni odjel Narodnoga muzeja Zadar priredio je izložbu i popratni katalog o Domenicu Pappafavi, uglednome zadarskome pravniku i botaničaru iz 19. st. Naime, osim što se bavio notarskim spisima, Pappafava se bavio i skupljanjem i proučavanjem biljaka. Biljne vrste Domenica Pappafave potječu iz raznih područja svijeta, od Grenlanda do Australije, a najveći dio ih je s prostora bivše Austro-Ugarske Monarhije i iz drugih europskih zemalja. Njegov je herbarij 1929. darovan zadarskome Gradskom prirodoslovnom muzeju, koji je stradao u Drugome svjetskom ratu, no herbarij je ostao relativno dobro sačuvan iako je tijekom godina jedan njegov dio, nažalost, nepovratno uništen. Od 1955. g. herbarij je u posjedu Prirodoslovnog odjela Narodnog muzeja, gdje se više pažnje posvećuje njegovoj zaštiti, očuvanju i sređivanju zbirki. Popratni katalog izložbe koju je priredila dr. Snježana Vujčić-Karlo, voditeljica Prirodoslovnog odjela zadarskoga Narodnoga muzeja, donosi tekstove o obitelji Pappafava, s detaljnijim životopisom Domenica Pappafave. Posebna je pozornost pridana opisu Domenicova herbarija i njegovih zbirki, koje su najvećim dijelom nastale 1830-ih i 1840-ih godina. Opisana je i njegova ljubav prema uzgoju dudova svilca i prerađivanju svile, kao i strast prema skupljanju knjiga i starih dokumenata. Katalog je ilustriran u boji, a donosi i kataloški popis svih izložaka te popis korištene literature.
type:
location:
MDC library
collection:
Library   - Zbirka kataloga izložaba