hr | en

Zbornik o Šimi Ljubiću : zbornik radova s Međunarodnoga znanstvenog skupa : Zadar, 3. listopada 2007., Stari Grad (o. Hvar), 4. - 6. listopada 2007.

title:
Zbornik o Šimi Ljubiću : zbornik radova s Međunarodnoga znanstvenog skupa : Zadar, 3. listopada 2007., Stari Grad (o. Hvar), 4. - 6. listopada 2007. : / <glavni urednik Tihomil Maštrović>
cooperator:
Maštrović, Tihomil  (urednik)
description:
744 str. ; 24 cm
place:
publishing unit:
(Hrvatski književni povjesničari ; sv. 11)
isbn:
978-953-6682-84-3
annotation:
Bibliograf. bilješke uz priloge.- Summaries.- Kazalo.
summary:
Kao jedanaesti zbornik u nizu "Hrvatski književni povjesničari" objavljen je "Zbornik o Šimi Ljubiću", čime su Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu nastavili znanstveni projekt istraživanja znanstvenoga i stručnog prinosa uglednih znanstvenika s područja hrvatske književne historiografije. Kao i prethodnih deset zbornika, i najnoviji zbornik o arheologu, povjesničaru i istaknutome muzealcu Šimi Ljubiću (1822. - 1896.) sadržava izlaganja s prethodno održanoga znanstvenog skupa. Skup je održan 2007.g. u Zadru i u Ljubićevu rodnome Starom Gradu na otoku Hvaru, pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a u njegovu su radu sudjelovali znanstvenici iz Hrvatske te iz još nekoliko zemalja (Austrije, Italije, SAD-a, Ukrajine). Iako je u četrdesetak objavljenih radova težište stavljeno na razmatranje Ljubićeva prinosa hrvatskoj filologiji i književnoj historiografiji, sagledan je i njegov cjelokupni doprinos kulturnoj povijesti, pa tako i arheološkoj i muzejskoj znanosti (npr. Radoslav Katičić, "Širok istraživački zahvat Šime Ljubića"; Hrvojka Mihanović-Salopek, "Ljubić kao istraživač narodnih običaja Dalmatinske zagore"; Jevgenij Paščenko, "Etnološki rad Šime Ljubića u svjetlu komparativne imagologije"; Ana Šverko i Andro Krstulović Opara, "Starigradska vila don Šime Ljubića" itd.). Opsežan zbornik u svojim prilozima donosi i "Nacrt za životopis Šime Ljubića" (Martina Ćavar) te opsežnu bibliografiju Šime Ljubića i popis literature o Šimi Ljubiću (Josipa Dragičević).
type:
location:
MDC library
collection:
Library   - Zbirka monografskih publikacija