hr | en

Kulturno-historijski spomenici Moslavine i Kalničko-bilogorskog prigorja : s pregledom povijesti Moslavine i Kalničko-bilogorskog prigorja od prapovijesti do 1881.

title:
Kulturno-historijski spomenici Moslavine i Kalničko-bilogorskog prigorja : s pregledom povijesti Moslavine i Kalničko-bilogorskog prigorja od prapovijesti do 1881. / Filip Škiljan
author:
publisher:
description:
312 str. : ilustr. u boji ; 23 cm + 1 presavijena karta
place:
isbn:
978-953-7442-09-5
annotation:
Pojmovnik.- Bibliografija.
summary:
Nakon knjige Kulturno-historijski spomenici zapadne Slavonije: s pregledom povijesti zapadne Slavonije od prapovijesti do 20. stoljeća povjesničara dr. sc. Filipa Škiljana (koju smo predstavili u Bibliografiji prinova knjižnice MDC-a 17,1, 2010.: http://mdc.hr/hr/mdc/knjiznica/prinove-knjiznice-mdc-a/rezultati-pretrazivanja-prinova/?s=%C5%A1kiljan&prinovaId=31325), knjižnica MDC-a obogaćena je novim autorovim naslovom. To je knjiga Kulturno-historijski spomenici Moslavine i Kalničko-bilogorskog prigorja : s pregledom povijesti Moslavine i Kalničko-bilogorskog prigorja od prapovijesti do 1881. i nastavak je autorova dosljednog mapiranja kulturno-historijskih spomenika pojedinih hrvatskih regija. Nakon područja Korduna, Banije i zapadne Slavonije, Škiljan je obradio područje Moslavine i Kalničko-bilogorskog prigorja, jasno mu odredivši administrativne i geografske granice. Kao i u prethodnim knjigama, uvodni dio donosi povijesni tekst (Kratak pregled povijesti Moslavine i Kalničko-bilogorskog prigorja do 1881. godine), a osnovni i najopsežniji dio knjige čini katalog kulturno-historijskih spomenika, s popisom i podacima o više od 500 crkava i spomenika s područja gradova Vrbovca, Križevaca, Ivanić Grada, Bjelovara, Kutine, Garešnice i Čazme. Obuhvaćeni su arheološki lokaliteti, srednjovjekovne utvrde, dvorci, katoličke i pravoslavne crkve unutar 33 općine i grada. Svaki je spomenik predstavljen ilustracijom u boji i kraćim opisom u kojemu su navedeni osnovni podaci o izgradnji, dogradnji, obnovama i stradanjima kroz povijest, s procjenom trenutačnog stanja. Uz njih se vezuje i niz bibliografskih bilješki i izvora koje je autor konzultirao. Svi su spomenici naznačeni i na popratnoj karti, a knjiga je upotpunjena i pojmovnikom te literaturom. Recenzenti knjige su prof. dr. Aleksandar Durman i mr. sc. Aleksandra Kučeković.
type:
location:
MDC library
collection:
Library   - Zbirka monografskih publikacija