hr | en

Valiže & deštini : Istra izvan Istre

title:
Valiže & deštini : Istra izvan Istre = L`Istria fuori dall`Istria = Istria out of Istria / <urednica Tajana Ujčić ; prijevod Viviana Viviani (talijanski jezik), Daniel Winfree Papuga (engleski jezik)>
cooperator:
Ujčić, Tajana  (urednik)
publisher:
description:
477 str. : ilustr. u boji ; 21 cm
place:
isbn:
978-953-96470-4-7
annotation:
Tekst usporedno na hrv., tal. i engl. jez.- Popratno izdanje uz izložbu 21. travnja - 30. rujna 2009., s produžetkom do lipnja 2011.
summary:
Etnografski muzej Istre objavio je popratno istoimeno izdanje uz izložbu "Valiže & deštini: Istra izvan Istre" održanu od 21. travnja do 30. rujna 2009., s produžetkom do lipnja 2011. Na izložbi je s etnografskog stajališta obrađena tema iseljavanja iz Istre te su opisane sličnosti i razlike životnih putova Istrana koji ne žive u rodnom kraju. Ujedno se nastojala "… naglasiti složenost, slojevitost i raznovrsnost deština raseljenih Istrana, kao i sadržaj valiže njihovih sjećanja i doživljavanja Istre i novog doma". Sadržaj popratne publikacije koncipiran je u nekoliko tematskih skupina. U prvoj skupini - "Zajednička iskustva iseljenika iz Istre izvan Istre" - dani su uvodni tekstovi koji obrađuju tematiku iseljavanja od kraja 19. i tijekom 20. stoljeća, kao i razloge koji su ga uvjetovali (ekonomske nedaće poput nezaposlenosti, bolesti i gladi te politički razlozi). Druga skupina tekstova, naslovljena "Adio", opisuje načine putovanja u iseljeničke zemlje, kao i boravak u privremenim smještajima, a treće poglavlje - "Vita nova" - opisuje novi život iseljenika iz Istre na novim odredištima. Zasebno je poglavlje posvećeno opisu dvanaest sudbina iseljeničkih obitelji koje danas žive u različitim zemljama, različitog su godišta, spola, obrazovanja, a otišli su iz Istre zbog različitih razloga. Oni su predstavljeni imenom i prezimenom, obiteljskim fotografijama, predmetima, uspomenama i citatima. Posljednje je poglavlje posvećeno samoj izložbi, koja je nagrađena godišnjom nagradom Hrvatskoga muzejskog društva za 2009. godinu. Sadržava fotodokumentaciju, izbor iz knjige dojmova te opis popratnih edukativnih programa. Cjeloviti tekst knjige objavljen je trojezično, na hrvatskome, engleskome i talijanskom jeziku, a mnoštvo ilustracija - fotografija, preslika, arhivskoga gradiva - pridonosi cjelovitosti obrađene teme.
theme:
language:
type:
genre:
location:
MDC library
collection:
Library   - Zbirka monografskih publikacija