hr | en

Film curatorship : archives, museums and the digital marketplace

title:
Film curatorship : archives, museums and the digital marketplace / edited by Paolo Cherchi Usai, David Francis, Alexander Horwath, Michael Loebenstein
cooperator:
Cherchi Usai, Paolo  (urednik) ; Francis, David  (urednik) ; Horwath, Alexander  (urednik) ; Loebenstein, Michael  (urednik)
description:
237 str. ; 20 cm
place:
publishing unit:
(FilmmuseumSynemaPublikationen ; 9)
isbn:
978-3-901644-24-5
annotation:
Glossary
summary:
Priručnik za vođenje filmskih zbirki namijenjen profesionalcima arhiva, muzeja i digitalnog tržišta (Film curatorship : archives, museums and the digital marketplace) uredili su Paolo Cherchi Usai, David Francis, Alexander Horwath i Michael Loebenstein. Autori su renomirani stručnjaci s bogatim iskustvom upravljanja i rada s filmskom građom. Unutar deset poglavlja priručnika nastojali su definirati glavne probleme i izazove filmskih muzeja i arhiva u digitalnom dobu. Knjiga Film Curatorship ne nudi znanstvenu analizu niti nastoji dati konačne odgovore na složenu situaciju, uključujući estetske, tehnološke, ekonomske i političke probleme. Kao kolektivni tekst napisan u obliku dijaloga i razgovora između četiri stručnjaka koji predstavljaju tri generacije filmskih arhivista i kustosa, knjiga poziva na otvorenu filozofsku i etičku raspravu o temeljnim pitanjima struke. Što je curatorship, i što to znači u kontekstu očuvanja i prezentacije filmske baštine? Postoji li koncept/pojam filma kao muzejskog predmeta (film artifact) koji nadilazi ideju filma kao sadržaja ili umjetnosti u informacijskom dobu? Četiri autora knjige pristali su iznijeti svoje brige, razmišljanja, vizije i strategije u multi-faceted brainstorming sesiji, čiji je cilj poticanje otvorene, nedogmatske rasprave o utjecaju filma na druge oblike pokretnih slika i na svoju prezentaciju i očuvanje u 21. st. Knjiga je popraćena i rječnikom stručnih termina.
type:
genre:
location:
MDC library
collection:
Library   - Zbirka monografskih publikacija