hr | en

Idemo na pivo! : pogled na kulturu konzumiranja piva = a view to the culture of beer consumption : Etnografski muzej Zagreb, 2.5. - 15.7. 2012.

title:
Idemo na pivo! : pogled na kulturu konzumiranja piva = Let`s have a beer! : a view to the culture of beer consumption : Etnografski muzej Zagreb, 2.5. - 15.7. 2012. / uredila Zvjezdana Antoš ; <autori tekstova Zvjezdana Antoš et al. ; fotografije Ivo Pervan et al.>
cooperator:
Antoš, Zvjezdana  (urednik)
publisher:
description:
267 str. : ilustr. u boji ; 28 cm
place:
isbn:
978-953-6273-50-8
annotation:
Tekstovi više autora usporedno na hrv. i engl. jez.- Bibliografija.
summary:
Izložba „Idemo na pivo!“ Etnografskog muzeja u Zagrebu (održana od 11. svibnja do 15. srpnja 2012.) nastala je kao rezultat jednogodišnjega istraživanja potpomognutoga financijskim sredstvima Karlovačke pivovare. Prikazani su rezultati istraživanja kulture konzumiranja piva u Hrvatskoj i Europi, što je tema koja dotad nije istraživana na području kulturne antropologije u Hrvatskoj. Izložba je organizirana u suradnji s nekoliko zagrebačkih i hrvatskih muzeja i arhiva, među ostalima s Muzejom grada Zagreba, Muzejom za umjetnost i obrt, Arheološkim muzejom Zagreb i Gradskim muzejom Vukovar, a popraćena je opsežnom izložbenom publikacijom koju je uredila autorica izložbe, viša kustosica dr. sc. Zvjezdana Antoš. Publikacija donosi 19 tekstova skupine autora - etnologa, povjesničara, arheologa te drugih sveučilišnih profesora. U njoj je dan povijesni pregled proizvodnje i konzumiranja piva od prapovijesnih dana i razdoblja faraonskog Egipta do danas, prikazani su načini njegove proizvodnje u različitim tradicijskim kulturama u usporedbi s industrijskom proizvodnju, a navedeni su i običaji njegova konzumiranja u različitim europskim zemljama. Detaljnije su opisani počeci proizvodnje piva, kao i industrijska proizvodnja u Hrvatskoj općenito i u pojedinim gradovima (Iloku, Karlovcu). Dan je i osvrt na mjesta konzumiranja piva - pivnice i pubove, kao i na suvremena televizijska i reklamna oglašavanja Karlovačke pivovare. Opisane su pivske čaše iz fundusa MUO-a te je dan osvrt na pivo kao inspiraciju likovnih umjetnika, ali i na zastupljenost piva u gastronomiji. Publikacija je ilustrirana reprodukcijama izložaka, a tekst je napisan usporedno na hrvatskome i engleskom jeziku.
language:
type:
location:
MDC library
collection:
Library   - Zbirka kataloga izložaba