hr | en

Zbirka Thyssen-Bornemisza : remek-djela zlatarstva od 15. do 19. stoljeća : Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb, 12.10. 2011. - 5.2. 2012.

title:
Zbirka Thyssen-Bornemisza : remek-djela zlatarstva od 15. do 19. stoljeća : Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb, 12.10. 2011. - 5.2. 2012. / <autori tekstova Timothy Schroder, Arijana Koprčina ; fotografije Nicolas Lackner, Srećko Budek>
cooperator:
Galić, Anđelka  (urednik)
publisher:
description:
128 str. : ilustr. u boji ; 24 cm
place:
isbn:
978-953-7641-17-7
annotation:
Bibliografija.
summary:
Muzej za umjetnost i obrt (MUO) održao je izložbu (listopad 2011. – veljača 2012.) predmeta iz znamenite privatne zbirke obitelji Thyssen-Bornemisza, čije se ime u svijetu ljubitelja lijepih umjetnosti vezuje za vrhunska djela lijepih i primijenjenih umjetnosti te za istančanu, generacijama njegovanu kolekcionarsku strast. Zbirka se, naime, razvijala tijekom četiri generacije, a njezini su počeci vezani za ličnost Augusta Thyssena (1842. – 1926.), utemeljitelja velikog Thyssenova industrijskog carstva. Većina predmeta iz privatne zbirke smještena je u muzeju Thyssen-Bornemisza u Madridu, a publika MUO-a imala je priliku upoznati jedan njezin dio koji daje uvid u ostvarenja njemačkih zlatara iz Augsburga i Nürnberga, nastala tijekom razdoblja renesanse i baroka. Izložba je popraćena katalogom koji donosi tekstove uglednog stručnjaka i kolekcionara Timothyja Schrodera, koji je, prema riječima Francesce von Habsburg, kćerke i unuke vlasnika izložene Zbirke, autor jednoga od najboljih eseja o Zbirci Thyssen-Bornemisza – Habent sua fata collectiones – Zbirke imaju svoju sudbinu. Kustosica izložbe Arijana Koprčina autorica je priloga Simbioza zanatstva i skupocjenosti – zlatarstvo iz Zbirke Thyssen-Bornemisza, kao i nekih kataloških jedinica u drugom dijelu publikacije. Kataloški dio, naime, donosi ilustrirani popis izložaka unutar nekoliko tematskih skupina: Predmeti od poludragog kamena; Nürnberg i južna Njemačka; Vrčevi s apliciranim novcem i pozlaćeni bakar; Sjevernjački majstori; Augsburg i Predmeti dvorske kulture 18. stoljeća. Katalog je opremljen ilustracijama u boji, a u prilogu je objavljena i bibliografija.
type:
location:
MDC library
collection:
Library   - Zbirka kataloga izložaba