hr | en

Mozaiki severnega Jadrana : mednarodni simpozij o mozaikih = convegno internazionale sui mosaici : Ljubljana, 10. - 12.11. 2010.

title:
Mozaiki severnega Jadrana : mednarodni simpozij o mozaikih = I mosaici dell`alto Adriatico : convegno internazionale sui mosaici : Ljubljana, 10. - 12.11. 2010. / <urednika Marko Stokin, Sabina Kramar>
cooperator:
Stokin, Marko  (urednik) ; Kramar, Sabina  (urednik)
description:
190 str. : ilustr. u boji ; 30 cm
place:
isbn:
978-961-6420-78-5
annotation:
Tekst usporedno na slov. i engl. jez.- Bibliograf. bilješke uz priloge.
summary:
U sklopu Programa zajedničke suradnje Slovenije i Italije 2007. - 2013., financiranoga sredstvima Europske unije za regionalni razvoj, objavljen je zbornik radova s međunarodnog simpozija o mozaicima „Mozaiki severnega Jadrana“, održanoga u Ljubljani od 10. do 12. studenoga 2011. godine. Zbornik donosi 11 priloga interdisciplinarne skupine stručnjaka iz Slovenije i Italije. B. Šime predstavlja mogućnosti obrazovanja stručnjaka za restauraciju i konzervaciju mozaika na Akademiji za likovne umjetnosti u Ljubljani; I. Bogovčič iznosi osobna iskustva restauracije mozaika u Sloveniji, a M. Macchiarola piše o uspjesima i neuspjesima u restauraciji mozaika u talijanskoj praksi. Osim niza stručnih tekstova o specifičnim restauratorskim postupcima na mozaicima, zbornik donosi i tekstove o mozaicima u Gradskome muzeju Ljubljana (B. Županek, K. Toman Kracina), mozaicima iz rimskih vila sjeverozapadne Istre (M. Stokin, K. Zainer) te o mogućnostima prezentacije mozaika (I. Lazar). Tekstovi su objavljeni usporedno na slovenskome i talijanskom jeziku, a prate ih bilješke i ilustracije u boji. Tekst zbornika dostupan je i u pdf formatu na mrežnoj adresi Zavoda za zaštitu kulturne baštine Slovenije URL:http://www.zvkds.si/media/projects/documents/Mozaiki_vse_net.pdf (datum pristupa: 1. prosinca 2012.)
theme:
language:
type:
location:
MDC library
collection:
Library   - Zbirka monografskih publikacija