hr | en

Likovna zbirka Gradskog muzeja Križevci : izbor iz fundusa : Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci, 18. - 31.5. 2012.

title:
Likovna zbirka Gradskog muzeja Križevci : izbor iz fundusa : Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci, 18. - 31.5. 2012. / <urednik i autor fotografija Zoran Homen>
cooperator:
Homen, Zoran  (urednik)
publisher:
description:
48 str. : ilustr. u boji ; 30 cm
place:
summary:
U povodu 60. obljetnice svog djelovanja Gradski muzej Križevci priredio je 2012. godine izložbu na kojoj je predstavio izbor iz fundusa Likovne zbirke. Popratni katalog izložbe uredio je i tekstove napisao viši kustos Zoran Homen, ravnatelj Muzeja. U uvodnom tekstu kataloga autor je ocrtao povijesni razvoj i kontinuitet rada Muzeja istaknuvši napore poznatoga kulturnog djelatnika i prvog ravnatelja Muzeja Dragutina Zajca (1909. - 1997.) u skupljanju inicijalne muzejske zbirke za ustroj Muzeja. Autor je istaknuo i važnu ulogu prof. Vladimira Srimšeka (1927.-2005.) u osnivanju Likovne galerije te u definiranju njezine skupljačke i izlagačke politike. Zbirka trenutačno ima više od pet stotina likovnih djela, od čega je na izložbi zbog prostornih ograničenja prikazan samo izbor koji donosi pregled likovnog stvaralaštva u rasponu od stotinjak godina te daje „uvid u razvoj likovne kulture jednog urbanog prostora kao što su Križevci koji su i sami dali vrsnih umjetnika“. Drugi dio kataloga sadržava reprodukcije izloženih umjetnina s njihovim popratnim kataloškim podacima te kraćim životopisima zastupljenih umjetnika, među kojim su i Edo Kovačević, Vanja Radauš, Marija Detoni, Julije Csikos Sesia, Nasta Rojc i dr.
type:
location:
MDC library
collection:
Library   - Zbirka kataloga izložaba