hr | en

Transparentna ljepota : staklo iz hrvatskih muzeja : od pretpovijesti do srednjeg vijeka : Arheološki muzej u zagrebu, 27.6. - 13.10. 2013.

title:
Transparentna ljepota : staklo iz hrvatskih muzeja : od pretpovijesti do srednjeg vijeka : Arheološki muzej u zagrebu, 27.6. - 13.10. 2013. / <tekst kataloga Zoran Gregl, Mia Leljak ; fotografije Srećko Budek, Igor Krajcar, Goran Vranić ; urednica Vesna Herak>
cooperator:
Herak, Vesna  (urednik)
publisher:
description:
119 str. : ilustr. u boji ; 28 cm
place:
isbn:
978-953-6789-73-3
annotation:
Bibliografija.
summary:
Izložba „Transparentna ljepota: staklo iz hrvatskih muzeja“ u organizaciji triju zagrebačkih muzeja - Arheološkoga muzej u Zagrebu, Muzeja za umjetnost i obrt, Muzeja Mimara - te u suradnji sa 33 hrvatskih muzeja, odabirom više od 600 eksponata predstavlja dosege obrtničke i umjetničke kreativnosti oblikovanja u staklu od pretpovijesti do suvremenih dana. Time je javnost imala jedinstvenu mogućnost uvida u ljepotu stakla i različite vrste staklenih predmeta koji se čuvaju u zbirkama različitih hrvatskih muzeja. Izložba je održana od 27. lipnja do 13. listopada 2013. čime je muzejska zajednica obilježila ulazak Republike Hrvatske u Europsku Uniju. Tim muzejskih stručnjaka iz cijele Hrvatske koji je obradio građu, predvodili su autori izložbe i konačnog odabira eksponata - muzejska savjetnica mr. sc. Lada Ratković Bukovčan, voditeljica Zbirke stakla i zbirke namještaja Muzeja Mimara i muzejski savjetnik Arheološkoga muzeja u Zagrebu dr. sc. Zoran Gregl. Svaka je izložbena cjelina popraćena i katalogom izložbe, objavljenome na hrvatskom i engleskom jeziku u zasebnim svescima. Arheološki muzej u Zagrebu je na izložbi „Od pretpovijesti do srednjeg vijeka“ predstavio 180 predmeta (stakleni nakit, različite vrste posuda, vrčeva, boca, čaša i urni, pehara i svjetiljki) iz svojih zbirki i zbirki šesnaest hrvatskih muzeja. Predmeti većinom potječu s prostora Hrvatske, ali ima i onih koji su u naše muzeje na različite načine stigli iz Italije, Srbije Grčke, Egipta i Sirije. Svi su izlošci popisani u popratnom katalogu unutar četiri kronološke cjeline prateći izložbeni postav. U prvoj od njih obuhvaćeni su predmeti iz starog vijeka, u drugoj iz vremena antike, u trećoj iz srednjega vijeka. U posljednjoj skupini su predmeti islamske umjetnosti. Kataloške jedinice, uz osnovne podatke, donose i kraće opise predmeta, bibliografije te ilustracije u boji. Uvodni dio donosi tekst o povijesti stakla, a u prilogu je opsežna bibliografija. Autori teksta su dr. sc. Zoran Gregl, autor izložbe i Mia Leljak, stručna suradnica. Više o izložbi na mrežnim stranicama URL:http://www.amz.hr/naslovnica/virtualna-setnja/povremene-izlozbe/2013/transparentna-ljepota-%E2%80%93-staklo-iz-hrvatskih-muzeja.aspx (datum pristupa: 20. kolovoza 2014.)
theme:
type:
location:
MDC library
collection:
Library   - Zbirka kataloga izložaba