hr | en

Zbirka glazbala

title:
Zbirka glazbala = The Collection of Musical Instruments / <Željka Petrović Osmak ; fotografije Matija Dronjić ; prijevod Biserka Jaramazović Čurković>
cooperator:
Dronjić, Matija  (fotograf) ; Jaramazović Čurković, Biserka  (prevoditelj)
publisher:
description:
356 str. : ilustr. u boji ; 23 cm
place:
isbn:
978-953-6273-60-7
annotation:
Tekst usporedno na hrv. i eng. jez.- Bibliografija.- Publikacije bez navedenoga naziva bibliografskoga niza i pripadajuće numeracije.
summary:
Etnografski muzej u Zagrebu predstavio je svoju jedinstvenu Zbirku glazbala u knjizi više kustosice mr. sc. Željke Petrović Osmak. Muzejska Zbirka glazbala, koja se gradila od osnutka Muzeja 1919.g., sadrži oko 600 predmeta, među kojima su vrijedni primjerci narodnog glazbenog stvaralaštva, izrađeni i ukrašeni različitim metodama i tehnikama (Više o Zbirci na URL:http://www.emz.hr/Zbirke/Organizacija%20zbirki/Zbirka%20glazbala). Uvodni tekstovi knjige opisuju izgradnju i razvoj Zbirke (od 1921. do 1945. , od 1945. do 1976. te od 1975. do suvremenih dana) te podrijetlo glazbala u Zbirci. Predstavljena je i Zbirka glazbala Franje Ksavera Kuhača koja sadrži 57 predmeta koja je Kuhač prikupio terenskim istraživanjima u razdoblju između 1857. i 1886. godine. Ta je zbirka na čuvanju i trajnoj pohrani u Etnografskom muzeju. Pažnja je posvećena i Odsjeku za pučku muziku Milovana Gavazzija i Božidara Širole, osnovanome 1921.g. u Etnografskom muzeju, a čiji je rad izuzetno značajan u širem kontekstu hrvatske etnomuzikologije. Katalog muzejske zbirke popisuje muzejska glazbala unutar klasifikacije na idiofona, membranofona, kordofona i aerofona glazbala. Knjiga donosi i kataloški popis Zbirka glazbala Franje Ksavera Kuhača. Ilustracije su integrirane u tekst knjige ili su priložene uz njihove kataloške opise. Uz opsežan popis literature, knjiga donosi i sažetak na engleskome jeziku. Recenziju knjige potpisale su dr. sc. Irena Miholić i Mirjana Randić.
language:
type:
location:
MDC library
collection:
Library   - Zbirka monografskih publikacija