hr | en

Kako ti stoji u skrinji, tako stoji i na tebi : narodna nošnja Dubrovačkoga primorja iz fundusa Etnografskog muzeja : Žitnica Rupe, Dubrovnik, 8. srpnja - 10. listopada 2011.

title:
Kako ti stoji u skrinji, tako stoji i na tebi = Clothes chests make the woman : narodna nošnja Dubrovačkoga primorja iz fundusa Etnografskog muzeja : Žitnica Rupe, Dubrovnik, 8. srpnja - 10. listopada 2011. / <autorica izložbe i teksta Barbara Margetić ; fotografije Božidar Gjukić, Arhiva Arheološkog muzeja ; prijevod na engleski Graham McMaster>
description:
142 str. : ilustr. u boji ; 27 cm
place:
isbn:
978-953-7037-68-0
annotation:
Tekst usporedno na hrv. i eng. jez.- Bibliografija.
summary:
Etnografski muzej Dubrovačkih muzeja održao je tijekom 2011. prvu cjelovitu izložbu o tradicijskoj narodnoj nošnji i odijevanju Dubrovačkog primorja od sredine 19. do sredine 20. st. Izložba je popraćena monografskim katalogom Kako ti stoji u skrinji, tako stoji i na tebi autorice Barbare Zec, kustosice i voditeljice Muzeja. Uvodni tekst kataloga posvećen je Zbirci narodnih nošnji Dubrovačkog primorja i Elafita, koja se prvi put predstavlja javnosti. U ostalim tekstualnim prilozima opisani su rezultati dosadašnjih istraživanja tradicijskog odijevanja, materijali za izradu tkanina, žensko odijevanje, ženska nošnja jadranskoga i dinarskog tipa, nakit te muško i dječje odijevanje. Tekstovi su popraćeni dokumentarnom i arhivskom fotografskom građom te iscrpnim bibliografskim bilješkama. U kataloškom dijelu knjige sadržane su 72 kataloške jedinice s popratnim ilustracijama u boji. Tekst cijelog kataloga pisan je usporedno na hrvatskome i engleskom jeziku.
language:
type:
location:
MDC library
collection:
Library   - Zbirka kataloga izložaba