hr | en

Belo zlato : zgodbe o bombažu = stories of cotton

title:
Belo zlato : zgodbe o bombažu = White gold : stories of cotton / urednica Tina Palaić ; <prijevod Andreja Šalamon Verbič ; fotografije Marko Frelih et al. ; autorica uvoda Natalija Polenec>
cooperator:
Palaić, Tina  (urednik) ; Šalamon Verbič, Andreja  (prevoditelj) ; Polenec, Natalija  (autor uvoda, predgovora)
publisher:
description:
120 str. : ilustr. pretežno u boji ; 21 x 21 cm
place:
isbn:
978-961-6388-87-0
annotation:
Tekst usp. na slov. i engl. jez.-Sadrži radove više autora.- Bibl. bilj. ispod teksta.-Literatura iza pojedinih poglavlja.- Izložba je trajala od 19.1. do 20.8. 2023. Podaci o vremenu održavanja preuzeti s https://www.etno-muzej.si/sl/razstave/belo-zlato-zgodbe-o-bombazu (pristupljeno 15.3. 2024.)
summary:
Početkom 2023. Slovenski etnografski muzej (SEM) iz Ljubljane otvorio je izložbu „Bijelo zlato: priče o pamuku“ nastalu kao dio projekta Ethnographic and World Cultures Museums as Spaces of Care (2019 – 2023). Na čelu projekta nalazio se Weltmuseum Wien, a u njemu je sudjelovalo 13 europskih etnografskih muzeja. Projektom se nastojalo potaknuti muzeje da preuzmu aktivniju ulogu u podizanju svijesti o klimatskim promjenama i njihovom utjecaju na okoliš, a muzejske stručnjake da uvedu održivije prakse i primjene ih na očuvanju baštine. Popratni katalog, koji se sastoji od devet poglavlja, čitatelje u priču o pamuku uvodi tekstovima o njegovim posebnostima te dugoj i složenoj povijesti uzgoja i proizvodnje. U središnjem dijelu kataloga predstavljene su dvije zbirke SEM-a koje potječu iz ranog 20. st. i svjedoče o uključenosti Slovenaca u kolonijalne procese. Posljednja poglavlja posvećena su aktualnim problemima u uzgoju pamuka i mogućim rješenjima. Zbirke predstavljene na izložbi i u katalogu rasvjetljavaju priču o pamuku. Predmeti iz prve potječu iz Bengala, odakle su misionari u Sloveniju slali predmete prikupljene na misijama, da bi se potom oko njih organizirale izložbe čija je svrha bila upoznati sunarodnjake sa stranom kulturom, ali i osigurati financijska sredstva i moralnu podršku za nastavak misionarskog rada. SEM je 1949. došao u posjed zbirke s bengalske misije koja sadrži manje skulpture, ukrasne i uporabne predmete od mjedi, i indijske tiskovine s početka 20. st. Zbirka je kroz godine nadopunjavana donacijama i kupnjama, a između ostaloga obogaćena je sarijima koji su predstavljeni na izložbi. Odabrani predmeti poput tekstila i indijskih grafika božanstava i motiva iz svakodnevnog života ilustriraju proizvodnju pamuka i kulturu odijevanja u Indiji. Druga je zbirka nastala odlaskom baruna Antuna Codellija i njegovog suradnika Lea Poljaneca u Togo, čiji je zadatak bio postavljanje prve radiotelegrafske postaje između tadašnjeg Togolanda i Njemačkog kolonijalnog carstva. Poljanec se bavio fotografijom i opsežno dokumentirao svoj boravak u Togu, a na nekim je fotografijama zabilježio uzgoj pamuka lokalnog stanovništva – pakiranje sirovog pamuka u vreće, predenje i tkanje na razboju. Pri povratku u Sloveniju održavao je predavanja o Togu praćena svojim fotografijama koje se nalaze i u katalogu izložbe. (Andrea Saik)
language:
type:
location:
MDC library
collection:
Library   - Zbirka kataloga izložaba