978-961-6388-80-1 2021 engleski slovenski MDC library Ljubljana Slovenski etnografski muzej Tekst usp. na slov. i eng. jez Dobra jed se sama ponuja : prehrana kot nesnovna kulturna dediščina Slovenije = food as intangible cultural heritage of Slovenia Book Židov, Nena, Jerin, Anja, Pukl, Adela (Židov, Nena (urednik), Jerin, Anja (urednik), Pukl, Adela (urednik)) Prehrana Nematerijalna baština Slovenija Katalog Library
2015 Tabak, Angela, Radan, Mara (Tabak, Angela, Radan, Mara) hrvatski engleski MDC library Trilj Muzej triljskog kraja Tekst usporedno na hrv. i eng. jez.- Bibliografija. Hrana i rimske prehrambene navike na primjeru vojnog logora Tilurija Book Prehrana Rimsko doba Trilj Brošura Library
978-953-8143-21-2 2019 Đukić, Ana (Đukić, Ana) engleski MDC library Zagreb Arheološki muzej u Zagrebu Kaptol : Hallstatt food workshop & cookbook Book Marinković, Stjepan (Marinković, Stjepan (fotograf)) Ova publikacija jedan je od rezultata aktivnosti INTERREG projekta „Iron-Age-Danube“ koji se provodi u sklopu programa Europske unije, a uključuje institucije iz Austrije, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Hrvatske. Prehrana Željezno doba Kaptol (lokalitet) Zbirka recepata Library
978-953-8328-06-0 2023 Bojić, Biljana, Crnobori, Barbara (Bojić, Biljana, Crnobori, Barbara) engleski njemački MDC library Umag Muzej grada Umaga - Museo civico di Umago Tekst usp. na engl. i njem. jez.- Naslov izvornika: S okusom mora. Sea flavour : Umag - Umago Book gastronomija Prehrana Istra Library
2017 Stojković, Vilma, Belaj, Melanija, Ivanišević, Jelena (Stojković, Vilma, Belaj, Melanija, Ivanišević, Jelena) hrvatski engleski MDC library Stari Grad Muzej Staroga Grada Tekst usp. na hrv. i eng. jez.- Bibliografija Slatko otoka Hvara Book Izložba održana 3.3. 2017. - 31.8. 2017. (podatak iz kolofona) Prehrana Hvar (otok) Brošura Library
953-6273-34-9 2006 Randić, Mirjana, Rittig-Beljak, Nives (Randić, Mirjana, Rittig-Beljak, Nives) hrvatski engleski MDC library Zagreb Etnografski muzej Zagreb Bibliograf. bilješke uz tekst.- Tekst na hrv. i engl. jez Svijet hrane u Hrvatskoj : <21. prosinca 2006. - 30. ožujka 2007.> Book Muzejska savjetnica Etnografskog muzeja u Zagrebu Mirjana Randić i dr. sc. Nives Rittig-Beljak, voditeljica projekta "Kultura prehrane u ozračju društvenih promjena 20. i početka 21. stoljeća" Instituta za etnologiju i folkloristiku, autorice su izložbe "Svijet hrane u Hrvatskoj" (Etnografski muzej u Zagrebu, od 21. prosinca 2006. do 1. rujna 2007. godine) i popratnog kataloga. Tu rijetko muzejski obrađivanu temu posvetile su "povijesnim prehrambenim bljeskovima" koji dočaravaju povijesni tijek "velikih gozbi" na tlu Hrvatske – od vučedolskih blagovanja pečene divljači do gozbi Josipa Broza Tita i njegovih uzvanika na Brijunima. Autorice su nastojale pokazati da su u povijesti hrvatske prehrane postojala dva sloja ljudi – jedan koji se brinuo da preživi i drugi koji se brinuo da što bolje udovolji svojemu istančanom apetitu. Popratni katalog sadržava zajednički uvodni tektst autorica te tekstove uz pojedine teme predstavljene na izložbi. Nives Rittig-Beljak autorica je tekstova o rimskoj kuhinji, hrvatskim bratovštinama, kuhanju u baroku te o tiskanim kuharicama i kronologiji riječi “hrana”, a Mirjana Randić autorica je opsegom najvećeg teksta koji govori o hrvatskoj regionalnoj kuhinji. U njemu opisuje osnovne namirnice, posebice mlijeko i mliječne proizvode, opremu kuhinje i predmete koji su se upotrebljavali za pripremu hrane, uvriježene načine pripreme hrane u kulinarskoj prošlosti Hrvatske, u kojoj je kuhanje obveza ženskog dijela pučanstva. Predstavila je hrvatsku tradicijsku kulturu hrane u godišnjem običajnom ciklusu, kao i u običajima životnog ciklusa. Osvrnula se i na Školu narodnog zdravlja, čiji su predstavnici u hrvatskim selima, osim tečaja i predavanja o zdravstvenim standardima, držali i tečajeve o kuhanju. Dala je kratki regionalni pregled kuhinja na prostoru Hrvatske u kojima se opisuju posebnosti svake od njih. Posebno je zanimljiv i prikaz tiskanih kuharica i knjiga o kuhanju Nives Rittig-Beljak (npr. kuharice Nikole Zrinskog, rječničkog leksikona Gazophylaciuma Ivana Belostenca), od kojih je za potrebe izložbe veći dio posuđen iz privatne zbirke gospodina Zlatka Puntijara. U prilogu bogato ilustriranoga, dvojezično objavaljenoga kataloga (hrv. i engl. jez.) otisnut je dodatak sa četrdesetak recepata. Prehrana Kulinarski recepti Hrvatska Katalog izložbe Library
978-953-6153-79-4 2012 engleski MDC library Pula Archaeological museum of Istria Prijevod djela: Ki sit ki lačan : o prehrani u Istri.- Bibliografija. Those well-fed and those hungry : about eating in Istria, Archaeological Museum of Istria, Pula, July 5 - October 15, 2012 Book Ujčić, Tajana, Lukež, Franko (Ujčić, Tajana (autor), Lukež, Franko (autor)) Popratna publikacija uz izložbu Prehrana Izložba, prehrana Istra Monografija Library
This site uses cookies
We use cookies to track visits to our pages (Google Analytics) for the purpose of improving the pages.
The statistics are collected anonymously, and by accepting, you agree to the use of cookies.
Find out more