hr | en
Language: engleski Theme: Prehrana
  • Filter

Collection

Type

Author

Cooperator

Year

Publisher

Place

Language

Theme

Theme, place

Theme, period

Genre

Viewing results 1 - 7 of 7

search field:

978-961-6388-80-1
2021
engleski
slovenski
MDC library
Ljubljana
Slovenski etnografski muzej
Tekst usp. na slov. i eng. jez
Dobra jed se sama ponuja : prehrana kot nesnovna kulturna dediščina Slovenije = food as intangible cultural heritage of Slovenia
Book
Židov, Nena, Jerin, Anja, Pukl, Adela (Židov, Nena (urednik), Jerin, Anja (urednik), Pukl, Adela (urednik))
Prehrana
Nematerijalna baština
Slovenija
Katalog
Library

search field:

2015
Tabak, Angela, Radan, Mara (Tabak, Angela, Radan, Mara)
hrvatski
engleski
MDC library
Trilj
Muzej triljskog kraja
Tekst usporedno na hrv. i eng. jez.- Bibliografija.
Hrana i rimske prehrambene navike na primjeru vojnog logora Tilurija
Book
Prehrana
Rimsko doba
Trilj
Brošura
Library

search field:

978-953-8143-21-2
2019
Đukić, Ana (Đukić, Ana)
engleski
MDC library
Zagreb
Arheološki muzej u Zagrebu
Kaptol : Hallstatt food workshop & cookbook
Book
Marinković, Stjepan (Marinković, Stjepan (fotograf))
Ova publikacija jedan je od rezultata aktivnosti INTERREG projekta „Iron-Age-Danube“ koji se provodi u sklopu programa Europske unije, a uključuje institucije iz Austrije, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Hrvatske.
Prehrana
Željezno doba
Kaptol (lokalitet)
Zbirka recepata
Library

search field:

978-953-8328-06-0
2023
Bojić, Biljana, Crnobori, Barbara (Bojić, Biljana, Crnobori, Barbara)
engleski
njemački
MDC library
Umag
Muzej grada Umaga - Museo civico di Umago
Tekst usp. na engl. i njem. jez.- Naslov izvornika: S okusom mora.
Sea flavour : Umag - Umago
Book
gastronomija
Prehrana
Istra
Library

search field:

2017
Stojković, Vilma, Belaj, Melanija, Ivanišević, Jelena (Stojković, Vilma, Belaj, Melanija, Ivanišević, Jelena)
hrvatski
engleski
MDC library
Stari Grad
Muzej Staroga Grada
Tekst usp. na hrv. i eng. jez.- Bibliografija
Slatko otoka Hvara
Book
Izložba održana 3.3. 2017. - 31.8. 2017. (podatak iz kolofona)
Prehrana
Hvar (otok)
Brošura
Library

search field:

953-6273-34-9
2006
Randić, Mirjana, Rittig-Beljak, Nives (Randić, Mirjana, Rittig-Beljak, Nives)
hrvatski
engleski
MDC library
Zagreb
Etnografski muzej Zagreb
Bibliograf. bilješke uz tekst.- Tekst na hrv. i engl. jez
Svijet hrane u Hrvatskoj : <21. prosinca 2006. - 30. ožujka 2007.>
Book
Muzejska savjetnica Etnografskog muzeja u Zagrebu Mirjana Randić i dr. sc. Nives Rittig-Beljak, voditeljica projekta "Kultura prehrane u ozračju društvenih promjena 20. i početka 21. stoljeća" Instituta za etnologiju i folkloristiku, autorice su izložbe "Svijet hrane u Hrvatskoj" (Etnografski muzej u Zagrebu, od 21. prosinca 2006. do 1. rujna 2007. godine) i popratnog kataloga. Tu rijetko muzejski obrađivanu temu posvetile su "povijesnim prehrambenim bljeskovima" koji dočaravaju povijesni tijek "velikih gozbi" na tlu Hrvatske – od vučedolskih blagovanja pečene divljači do gozbi Josipa Broza Tita i njegovih uzvanika na Brijunima. Autorice su nastojale pokazati da su u povijesti hrvatske prehrane postojala dva sloja ljudi – jedan koji se brinuo da preživi i drugi koji se brinuo da što bolje udovolji svojemu istančanom apetitu. Popratni katalog sadržava zajednički uvodni tektst autorica te tekstove uz pojedine teme predstavljene na izložbi. Nives Rittig-Beljak autorica je tekstova o rimskoj kuhinji, hrvatskim bratovštinama, kuhanju u baroku te o tiskanim kuharicama i kronologiji riječi “hrana”, a Mirjana Randić autorica je opsegom najvećeg teksta koji govori o hrvatskoj regionalnoj kuhinji. U njemu opisuje osnovne namirnice, posebice mlijeko i mliječne proizvode, opremu kuhinje i predmete koji su se upotrebljavali za pripremu hrane, uvriježene načine pripreme hrane u kulinarskoj prošlosti Hrvatske, u kojoj je kuhanje obveza ženskog dijela pučanstva. Predstavila je hrvatsku tradicijsku kulturu hrane u godišnjem običajnom ciklusu, kao i u običajima životnog ciklusa. Osvrnula se i na Školu narodnog zdravlja, čiji su predstavnici u hrvatskim selima, osim tečaja i predavanja o zdravstvenim standardima, držali i tečajeve o kuhanju. Dala je kratki regionalni pregled kuhinja na prostoru Hrvatske u kojima se opisuju posebnosti svake od njih. Posebno je zanimljiv i prikaz tiskanih kuharica i knjiga o kuhanju Nives Rittig-Beljak (npr. kuharice Nikole Zrinskog, rječničkog leksikona Gazophylaciuma Ivana Belostenca), od kojih je za potrebe izložbe veći dio posuđen iz privatne zbirke gospodina Zlatka Puntijara. U prilogu bogato ilustriranoga, dvojezično objavaljenoga kataloga (hrv. i engl. jez.) otisnut je dodatak sa četrdesetak recepata.
Prehrana
Kulinarski recepti
Hrvatska
Katalog izložbe
Library

search field:

978-953-6153-79-4
2012
engleski
MDC library
Pula
Archaeological museum of Istria
Prijevod djela: Ki sit ki lačan : o prehrani u Istri.- Bibliografija.
Those well-fed and those hungry : about eating in Istria, Archaeological Museum of Istria, Pula, July 5 - October 15, 2012
Book
Ujčić, Tajana, Lukež, Franko (Ujčić, Tajana (autor), Lukež, Franko (autor))
Popratna publikacija uz izložbu
Prehrana
Izložba, prehrana
Istra
Monografija
Library