978-953-8424-07-6 2023 Bremec, Željko Neven (Bremec, Željko Neven) hrvatski MDC library Split Muzej grada Splita Priskina kuharica : palača života - grad mijena Book Bremec, Željko Neven, Delić, Nives (Bremec, Željko Neven (fotograf), Delić, Nives (fotograf)) Kuharica je nastala u okviru EU projekta "Palača života - grad mijena" Prehrana Dalmacija Zbirka recepata Library
1994 Vojnović-Traživuk, Branka (Vojnović-Traživuk, Branka) MDC library Split Etnografski muzej Split Literatura Priča o kruhu Book Katalog izložbe održane povodom Blagdana kruha 21.-23. listopada 1994. godine u Etnografskom muzeju, Split. Izložba, etnografska Prehrana Katalog izložbe Library
978-953-7135-30-0 2011 Moslavac, Slavica (Moslavac, Slavica) MDC library Kutina Muzej Moslavine Summary.- Bibliografija Priča o kruhu : Dok je kruha ikakva, ne boj se glada nikakva Book Običaji Prehrana Izložba, etnografska Moslavina Katalog izložbe Library
2013 MDC library Kumrovec Muzeji Hrvatskog zagorja, Muzej Staro selo Priča o kruhu : dok je kruha ikakva, ne boj se glada nikakva : 60 godina Muzeja "Staro selo Kumrovec" Book Moslavac, Slavica, Vidiček, Dubravko (Moslavac, Slavica (autor), Vidiček, Dubravko (fotograf)) Prehrana Izložba, etnografska Deplijan izložbe Library
978-953-8328-05-3 2023 Bojić, Biljana, Crnobori, Barbara (Bojić, Biljana, Crnobori, Barbara) hrvatski talijanski MDC library Umag Muzej grada Umaga - Museo civico di Umago Tekst usp. na hrv. i tal. jez.- Bibliografija S okusom mora : Umag = Umago Book Aviani, Nela (Aviani, Nela (illustrator)) Muzej grada Umaga je u suradnji sa Zajednicom Talijana Fulvio Tomizza Umag razvio zajednički projekt S okusom mora kako bi se valorizirala ribarska tradicija i očuvala kulinarska baština s lokalnim ribarskim proizvodima te potaknulo njihovo daljnje širenje i razvoj. Više na: https://s-okusom-mora.com/ (pristupljeno: 9.10.2024.) gastronomija Prehrana Istra Library
978-953-8328-06-0 2023 Bojić, Biljana, Crnobori, Barbara (Bojić, Biljana, Crnobori, Barbara) engleski njemački MDC library Umag Muzej grada Umaga - Museo civico di Umago Tekst usp. na engl. i njem. jez.- Naslov izvornika: S okusom mora. Sea flavour : Umag - Umago Book gastronomija Prehrana Istra Library
2017 Stojković, Vilma, Belaj, Melanija, Ivanišević, Jelena (Stojković, Vilma, Belaj, Melanija, Ivanišević, Jelena) hrvatski engleski MDC library Stari Grad Muzej Staroga Grada Tekst usp. na hrv. i eng. jez.- Bibliografija Slatko otoka Hvara Book Izložba održana 3.3. 2017. - 31.8. 2017. (podatak iz kolofona) Prehrana Hvar (otok) Brošura Library
2008 Obradović, Davorka (Obradović, Davorka) MDC library Sisak Gradski muzej Sisak Bibliografija Srednjovjekovna kuhinja : Stari grad Sisak, lipanj - listopad 2008. Book Prehrana Srednji vijek Deplijan izložbe Library
2008 MDC library Koprivnica Muzej grada Koprivnice Tekstovi više autora.- Bibliograf. bilješke uz tekst Stara umijeća i znanja : Slastice u Koprivnici : Muzej grada Koprivnice, 18. prosinca 2008. - 18. veljače 2009 Book Kostjuk, Vladimir, Mesarić, Marija (Kostjuk, Vladimir (fotograf), Mesarić, Marija (urednik)) Kulinarski recepti Prehrana Koprivnica Katalog izložbe Library
953-6273-34-9 2006 Randić, Mirjana, Rittig-Beljak, Nives (Randić, Mirjana, Rittig-Beljak, Nives) hrvatski engleski MDC library Zagreb Etnografski muzej Zagreb Bibliograf. bilješke uz tekst.- Tekst na hrv. i engl. jez Svijet hrane u Hrvatskoj : <21. prosinca 2006. - 30. ožujka 2007.> Book Muzejska savjetnica Etnografskog muzeja u Zagrebu Mirjana Randić i dr. sc. Nives Rittig-Beljak, voditeljica projekta "Kultura prehrane u ozračju društvenih promjena 20. i početka 21. stoljeća" Instituta za etnologiju i folkloristiku, autorice su izložbe "Svijet hrane u Hrvatskoj" (Etnografski muzej u Zagrebu, od 21. prosinca 2006. do 1. rujna 2007. godine) i popratnog kataloga. Tu rijetko muzejski obrađivanu temu posvetile su "povijesnim prehrambenim bljeskovima" koji dočaravaju povijesni tijek "velikih gozbi" na tlu Hrvatske – od vučedolskih blagovanja pečene divljači do gozbi Josipa Broza Tita i njegovih uzvanika na Brijunima. Autorice su nastojale pokazati da su u povijesti hrvatske prehrane postojala dva sloja ljudi – jedan koji se brinuo da preživi i drugi koji se brinuo da što bolje udovolji svojemu istančanom apetitu. Popratni katalog sadržava zajednički uvodni tektst autorica te tekstove uz pojedine teme predstavljene na izložbi. Nives Rittig-Beljak autorica je tekstova o rimskoj kuhinji, hrvatskim bratovštinama, kuhanju u baroku te o tiskanim kuharicama i kronologiji riječi “hrana”, a Mirjana Randić autorica je opsegom najvećeg teksta koji govori o hrvatskoj regionalnoj kuhinji. U njemu opisuje osnovne namirnice, posebice mlijeko i mliječne proizvode, opremu kuhinje i predmete koji su se upotrebljavali za pripremu hrane, uvriježene načine pripreme hrane u kulinarskoj prošlosti Hrvatske, u kojoj je kuhanje obveza ženskog dijela pučanstva. Predstavila je hrvatsku tradicijsku kulturu hrane u godišnjem običajnom ciklusu, kao i u običajima životnog ciklusa. Osvrnula se i na Školu narodnog zdravlja, čiji su predstavnici u hrvatskim selima, osim tečaja i predavanja o zdravstvenim standardima, držali i tečajeve o kuhanju. Dala je kratki regionalni pregled kuhinja na prostoru Hrvatske u kojima se opisuju posebnosti svake od njih. Posebno je zanimljiv i prikaz tiskanih kuharica i knjiga o kuhanju Nives Rittig-Beljak (npr. kuharice Nikole Zrinskog, rječničkog leksikona Gazophylaciuma Ivana Belostenca), od kojih je za potrebe izložbe veći dio posuđen iz privatne zbirke gospodina Zlatka Puntijara. U prilogu bogato ilustriranoga, dvojezično objavaljenoga kataloga (hrv. i engl. jez.) otisnut je dodatak sa četrdesetak recepata. Prehrana Kulinarski recepti Hrvatska Katalog izložbe Library
37 - 48 from 60
Choose page:
This site uses cookies
We use cookies to track visits to our pages (Google Analytics) for the purpose of improving the pages.
The statistics are collected anonymously, and by accepting, you agree to the use of cookies.
Find out more