H264 2017. vdt-408 2017 Produkcijski tim projekta Pazi što jedeš laboratorij (PSJ LAB) (redatelj,scenarij) Kralj, Matija (kamera,montaža) Zagreb Pazin Ravioli/Rafioli video
Film 'Ravioli/Rafioli' nastao je u okviru projekta 'Pazi što jedeš laboratorij (PSJ LAB)' koji je organizirao Etnografski muzej Istre u suradnji s Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Snimljen je u Pićnu u Istri.
Film usporedno (dva istodobna kadra) prikazuje suvremenu pripremu tradicijskoga istarskog jela u profesionalnoj restoranskoj kuhinji (raviola) i u privatnom domu (rafiola).
Raviole/rafiole, istarsku tradicijsku tjesteninu punjenu svježim sirom, pripremaju lokalni stanovnici, a kamerom bilježe studenti i stručni suradnici. Filmom se dokumentira način izrade tradicijskog jela, ali se film ne zaustavlja na dokumentaciji, već problematizira i tumači generacijske i rodne uloge te posebnosti izrade i prezentacije tradicijskog jela. Apostrofira se tko, kako i za koga izrađuje raviole/rafiole. Također se predstavlja i problematizira nazočnost istraživača i videokamere u snimateljskome i istraživačkom procesu.
(dr. sc. Tanja Kocković Zaborski, Etnografski muzej Istre / Museo Etnografico dell’Istria, sadržaj filma i tehnički podatci) Etnografski muzej Istre Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Pazi što jedeš laboratorij (PSJ LAB) baština etnologija nematerijalna kulturna baština Pazi što jedeš laboratorij (PSJ LAB) tradicijska jela Etnografski muzej Istre Istra Video Collection
mp4 2017. vdt-406 2017 Hamer, Benjamin (kamera,montaža,redatelj) Kovač, Janja (scenarij) Fras, Zoran (kamera) Čakovec Tradicijsko umijeće izrade čipke na području Svete Marije video 'Tradicijsko umijeće izrade čipke na području Svete Marije' drugi je film u projektu 'Nematerijalna baština Međimurja' kojeg provodi Muzej Međimurja Čakovec.
Cilj je projekta istražiti i dokumentirati trenutno stanje svih nematerijalnih dobara na području Međimurja.
Godine 1995. učiteljica u Svetoj Mariji Nada Mance otkrila je da se u ovom mjestu izrađivala čipka na batiće. Krenuvši u istraživanje, otkrila je da to bila uobičajena praksa za mlade djevojke i žene koje su zaradom od prodaje čipke popunjavale kućni budžet. Nakon usporedbe s lepoglavskom čipkom otkrivene su značajne razlike: svetomarska se čipka izrađuje bez predloška, tzv. prostoručnom tehnikom, ima četiri karakteristična uzorka velike starine te se koristi isključivo u ženskom oglavlju - poculici s pet cakni.
Danas ovu vještinu živom održavaju obnoviteljica Nada Mance i udruga 'Svetomarska čipkarica'. LM Komunikacije d.o.o. Muzej Međimurja Čakovec baština čipkarstvo nematerijalna kulturna baština Muzej Međimurja Čakovec Međimurje Video Collection
mp4 2017. vdt-405 2017 Hamer, Benjamin (kamera,redatelj) Kovač, Janja (scenarij) Kozar, Danijel (kamera) Fras, Zoran (kamera) Čakovec Umijeće vađenja zlata: Zlatarenje u Međimurju video 'Umijeće vađenja zlata: Zlatarenje u Međimurju' prvi je film u projektu 'Nematerijalna baština Međimurja' koji provodi Muzej Međimurja Čakovec.
Zlatarenje, odnosno ispiranje zlatnih listića iz sprudova rijeka Drave i Mure, u Međimurje su donijeli Rimljani početkom naše ere. Sve do ranoga novog vijeka podatci o zlatarenju na području Međimurja su posredni, a otad nadalje možemo pratiti pisane i materijalne dokaze o ovoj vještini. Do zamiranja zlatarenja došlo je u drugoj polovici 20. stoljeća kada je ono postalo potpuno neisplativo zbog umjetne regulacije rijeka. Danas ovu vještinu čuva udruga 'Vidovski zlatari' sa sjedištem u Donjem Vidovcu, središtu zlatarenja. Velika je vrijednost ovog filma sudjelovanje Mateja Horvata, 93-godišnjeg zlatara koji je tada bio jedini koji je o zlatarenju mogao govoriti iz prve ruke.
(Janja Kovač, Muzej Međimurja Čakovec - sadržaj filma i tehnički podatci) LM Komunikacije d.o.o. Muzej Međimurja Čakovec baština etnologija nematerijalna baština zlatarenje Horvat, Matej Muzej Međimurja Čakovec Međimurje Video Collection
This site uses cookies
We use cookies to track visits to our pages (Google Analytics) for the purpose of improving the pages.
The statistics are collected anonymously, and by accepting, you agree to the use of cookies.
Find out more