mp4 2017. vdt-409 2017 Šiško, Nikola (kamera,montaža,redatelj) Viljetić, Gordana (scenarij) Rittig Šiško, Tea (scenarij) Zagreb Pet video 'Pet' je kratkometražni dokumentarni film koji se sastoji od pet priča o suživotu ljudi i kućnih životinja u urbanoj sredini Zagreba danas.
Prva priča 'Nevenov svijet' uvodi gledatelje u egzotični svijet zmija iza vrata jednog naizgled običnoga zagrebačkog stana. Slijede 'Damir i Tango, čovjek i pas', par koji dijeli sve, život, stan, tanjur, krevet i – osjećaj. 'Marinina mačkopriča' govori o posebnosti svakodnevice 40-ak mačaka i osmero
ljudi, članova jedne obitelji, a Vedranova kocka veselja o zaljubljeniku u meditativno ozračje akvaristike i njezinoj ulozi u očuvanju vrsta koje više nije moguće pronaći u prirodi. Za kraj,' Evo ga, Grga!' – afrička siva papiga priča sama za sebe.
Film je snimljen za potrebe izložbe 'O životinjama i ljudima' koja se u Etnografskom muzeju u Zagrebu održavala od 22. travnja do 12. listopada 2017.
(Gordana Viljetić, Etnografski muzej Zagreb, sadržaj filma i tehnički podatci) ArtDizajn d.o.o. Etnografski muzej Zagreb etnologija životinja Etnografski muzej Zagreb Zagreb Video Collection
H264 2017. vdt-408 2017 Produkcijski tim projekta Pazi što jedeš laboratorij (PSJ LAB) (redatelj,scenarij) Kralj, Matija (kamera,montaža) Zagreb Pazin Ravioli/Rafioli video
Film 'Ravioli/Rafioli' nastao je u okviru projekta 'Pazi što jedeš laboratorij (PSJ LAB)' koji je organizirao Etnografski muzej Istre u suradnji s Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Snimljen je u Pićnu u Istri.
Film usporedno (dva istodobna kadra) prikazuje suvremenu pripremu tradicijskoga istarskog jela u profesionalnoj restoranskoj kuhinji (raviola) i u privatnom domu (rafiola).
Raviole/rafiole, istarsku tradicijsku tjesteninu punjenu svježim sirom, pripremaju lokalni stanovnici, a kamerom bilježe studenti i stručni suradnici. Filmom se dokumentira način izrade tradicijskog jela, ali se film ne zaustavlja na dokumentaciji, već problematizira i tumači generacijske i rodne uloge te posebnosti izrade i prezentacije tradicijskog jela. Apostrofira se tko, kako i za koga izrađuje raviole/rafiole. Također se predstavlja i problematizira nazočnost istraživača i videokamere u snimateljskome i istraživačkom procesu.
(dr. sc. Tanja Kocković Zaborski, Etnografski muzej Istre / Museo Etnografico dell’Istria, sadržaj filma i tehnički podatci) Etnografski muzej Istre Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Pazi što jedeš laboratorij (PSJ LAB) baština etnologija nematerijalna kulturna baština Pazi što jedeš laboratorij (PSJ LAB) tradicijska jela Etnografski muzej Istre Istra Video Collection
mp4 2017. vdt-405 2017 Hamer, Benjamin (kamera,redatelj) Kovač, Janja (scenarij) Kozar, Danijel (kamera) Fras, Zoran (kamera) Čakovec Umijeće vađenja zlata: Zlatarenje u Međimurju video 'Umijeće vađenja zlata: Zlatarenje u Međimurju' prvi je film u projektu 'Nematerijalna baština Međimurja' koji provodi Muzej Međimurja Čakovec.
Zlatarenje, odnosno ispiranje zlatnih listića iz sprudova rijeka Drave i Mure, u Međimurje su donijeli Rimljani početkom naše ere. Sve do ranoga novog vijeka podatci o zlatarenju na području Međimurja su posredni, a otad nadalje možemo pratiti pisane i materijalne dokaze o ovoj vještini. Do zamiranja zlatarenja došlo je u drugoj polovici 20. stoljeća kada je ono postalo potpuno neisplativo zbog umjetne regulacije rijeka. Danas ovu vještinu čuva udruga 'Vidovski zlatari' sa sjedištem u Donjem Vidovcu, središtu zlatarenja. Velika je vrijednost ovog filma sudjelovanje Mateja Horvata, 93-godišnjeg zlatara koji je tada bio jedini koji je o zlatarenju mogao govoriti iz prve ruke.
(Janja Kovač, Muzej Međimurja Čakovec - sadržaj filma i tehnički podatci) LM Komunikacije d.o.o. Muzej Međimurja Čakovec baština etnologija nematerijalna baština zlatarenje Horvat, Matej Muzej Međimurja Čakovec Međimurje Video Collection
This site uses cookies
We use cookies to track visits to our pages (Google Analytics) for the purpose of improving the pages.
The statistics are collected anonymously, and by accepting, you agree to the use of cookies.
Find out more