hr | en
Language: engleski Theme: Kulinarski recepti
Viewing results 1 - 3 of 3

search field:

2013
Mihovilović, Đorđe (Mihovilović, Đorđe)
hrvatski
engleski
MDC library
Jasenovac
Javna ustanova Spomen-područje Jasenovac
Tekst usporedno na hrv. i engl. jez.
Sjećanje na Anđelu Heder : Memorijalni muzej Spomen-područja Jasenovac, 25.1. 2013.
Book
Kulinarski recepti
Izložba, memorijalna
Koncentracijski logor
Brošura
Library

search field:

2008
hrvatski
engleski
MDC library
Opatija
Hrvatski muzej turizma
Tekst usporedo na hrv. i engl. jez.
Starogradske kuharice : izbor iz najveće europske zbirke kuharica obitelji Puntijar
Book
Rittig-Beljak, Nives (Rittig-Beljak, Nives (autor uvoda, predgovora))
Privatna zbirka
Kulinarski recepti
Puntijar (obitelj)
Zbirka obitelji Puntijar (Zagreb)
Katalog izložbe
Library

search field:

953-6273-34-9
2006
Randić, Mirjana, Rittig-Beljak, Nives (Randić, Mirjana, Rittig-Beljak, Nives)
hrvatski
engleski
MDC library
Zagreb
Etnografski muzej Zagreb
Bibliograf. bilješke uz tekst.- Tekst na hrv. i engl. jez
Svijet hrane u Hrvatskoj : <21. prosinca 2006. - 30. ožujka 2007.>
Book
Muzejska savjetnica Etnografskog muzeja u Zagrebu Mirjana Randić i dr. sc. Nives Rittig-Beljak, voditeljica projekta "Kultura prehrane u ozračju društvenih promjena 20. i početka 21. stoljeća" Instituta za etnologiju i folkloristiku, autorice su izložbe "Svijet hrane u Hrvatskoj" (Etnografski muzej u Zagrebu, od 21. prosinca 2006. do 1. rujna 2007. godine) i popratnog kataloga. Tu rijetko muzejski obrađivanu temu posvetile su "povijesnim prehrambenim bljeskovima" koji dočaravaju povijesni tijek "velikih gozbi" na tlu Hrvatske – od vučedolskih blagovanja pečene divljači do gozbi Josipa Broza Tita i njegovih uzvanika na Brijunima. Autorice su nastojale pokazati da su u povijesti hrvatske prehrane postojala dva sloja ljudi – jedan koji se brinuo da preživi i drugi koji se brinuo da što bolje udovolji svojemu istančanom apetitu. Popratni katalog sadržava zajednički uvodni tektst autorica te tekstove uz pojedine teme predstavljene na izložbi. Nives Rittig-Beljak autorica je tekstova o rimskoj kuhinji, hrvatskim bratovštinama, kuhanju u baroku te o tiskanim kuharicama i kronologiji riječi “hrana”, a Mirjana Randić autorica je opsegom najvećeg teksta koji govori o hrvatskoj regionalnoj kuhinji. U njemu opisuje osnovne namirnice, posebice mlijeko i mliječne proizvode, opremu kuhinje i predmete koji su se upotrebljavali za pripremu hrane, uvriježene načine pripreme hrane u kulinarskoj prošlosti Hrvatske, u kojoj je kuhanje obveza ženskog dijela pučanstva. Predstavila je hrvatsku tradicijsku kulturu hrane u godišnjem običajnom ciklusu, kao i u običajima životnog ciklusa. Osvrnula se i na Školu narodnog zdravlja, čiji su predstavnici u hrvatskim selima, osim tečaja i predavanja o zdravstvenim standardima, držali i tečajeve o kuhanju. Dala je kratki regionalni pregled kuhinja na prostoru Hrvatske u kojima se opisuju posebnosti svake od njih. Posebno je zanimljiv i prikaz tiskanih kuharica i knjiga o kuhanju Nives Rittig-Beljak (npr. kuharice Nikole Zrinskog, rječničkog leksikona Gazophylaciuma Ivana Belostenca), od kojih je za potrebe izložbe veći dio posuđen iz privatne zbirke gospodina Zlatka Puntijara. U prilogu bogato ilustriranoga, dvojezično objavaljenoga kataloga (hrv. i engl. jez.) otisnut je dodatak sa četrdesetak recepata.
Prehrana
Kulinarski recepti
Hrvatska
Katalog izložbe
Library