search field:
978-953-7303-22-8
2012
Marić, Katarina, Buletić, Mario, Kocković-Zaborski, Tanja (Marić, Katarina, Buletić, Mario, Kocković-Zaborski, Tanja)
hrvatski
talijanski
MDC library
Rovinj
Zavičajni muzej grada Rovinja
Tekst usporedno na hrv. i tal. jeziku.- Summary.
Kuhinja none Fume
Book
Matošević, Damir, Štifanić, Dejan (Matošević, Damir (fotograf), Štifanić, Dejan (fotograf))
U sklopu projekta zaštite materijalne i nematerijalne baštine Rovinja, Zavičajni muzej grada Rovinja obradio je tematiku tradicijske kuhinje i gastronomije kao važnog dijela svakodnevnog života. Izložba, održana od 2. kolovoza 2012. do 20. veljače 2013., popraćena je i katalogom. Autori izložbe Katarina Marić i Mario Buletić ujedno su, uz Tanju Kocković-Zaborski, i autori teksta kataloga. U njegovu predgovoru istaknuli su kako su „gastronomija i način pripremanja hrane ljudska (su) praksa koja ide mnogo dalje od običnoga zadovoljavanja bioloških potreba, ona sažimlje, podcrtava i usmjerava na pojave i promjene u kulturi određenog podneblja“. Autori izložbe i njihovi suradnici terenskim su istraživanjem prikupili iskustva rovinjskih kućanica i njihove recepte koji, uz prikupljene predmete iz kuhinjskog inventara, čine sliku lokalne rovinjske kuhinje i kulinarstva. Prvi dio publikacije donosi pregledni tekst, a u drugome je sadržan ilustrirani kataloški popis izloženih predmeta - kuhinjskog namještaja, posuđa, pribora za jelo, kuhinjskih pomagala i kuhinjskog tekstila. Tekst je objavljen usporedno na hrvatskome i talijanskom jeziku, a popraćen je i sažetkom na engleskom jeziku.
Izložba, etnografska
Prehrana
Rovinj
Katalog izložbe
Library