978-953-8328-05-3 2023 Bojić, Biljana, Crnobori, Barbara (Bojić, Biljana, Crnobori, Barbara) hrvatski talijanski MDC library Umag Muzej grada Umaga - Museo civico di Umago Tekst usp. na hrv. i tal. jez.- Bibliografija S okusom mora : Umag = Umago Book Aviani, Nela (Aviani, Nela (illustrator)) Muzej grada Umaga je u suradnji sa Zajednicom Talijana Fulvio Tomizza Umag razvio zajednički projekt S okusom mora kako bi se valorizirala ribarska tradicija i očuvala kulinarska baština s lokalnim ribarskim proizvodima te potaknulo njihovo daljnje širenje i razvoj. Više na: https://s-okusom-mora.com/ (pristupljeno: 9.10.2024.) gastronomija Prehrana Istra Library
978-953-8328-06-0 2023 Bojić, Biljana, Crnobori, Barbara (Bojić, Biljana, Crnobori, Barbara) engleski njemački MDC library Umag Muzej grada Umaga - Museo civico di Umago Tekst usp. na engl. i njem. jez.- Naslov izvornika: S okusom mora. Sea flavour : Umag - Umago Book gastronomija Prehrana Istra Library
2017 Vojvodić, Vanja (Vojvodić, Vanja) MDC library s.l. Vlast. nakl. Stručni rad 2018. za zvanje kustos.- Mentorica dr. sc. Zvjezdana Antoš.- Bilješke.- Bibliografija. Seoske krušne peći Hrvatskog zagorja kao sustavi grijanja i pripreme hrane u kontekstu organizacije domaćinstva rukopis Muzeji Hrvatskog zagorja - Muzej "Staro selo" Kumrovec (Kumrovec) (Muzeji Hrvatskog zagorja - Muzej "Staro selo" Kumrovec (Kumrovec) (ustanova)) Etnološka baština Prehrana Peći Hrvatsko zagorje Rukopis Stručni rad Library
2017 Stojković, Vilma, Belaj, Melanija, Ivanišević, Jelena (Stojković, Vilma, Belaj, Melanija, Ivanišević, Jelena) hrvatski engleski MDC library Stari Grad Muzej Staroga Grada Tekst usp. na hrv. i eng. jez.- Bibliografija Slatko otoka Hvara Book Izložba održana 3.3. 2017. - 31.8. 2017. (podatak iz kolofona) Prehrana Hvar (otok) Brošura Library
2008 Obradović, Davorka (Obradović, Davorka) MDC library Sisak Gradski muzej Sisak Bibliografija Srednjovjekovna kuhinja : Stari grad Sisak, lipanj - listopad 2008. Book Prehrana Srednji vijek Deplijan izložbe Library
2008 MDC library Koprivnica Muzej grada Koprivnice Tekstovi više autora.- Bibliograf. bilješke uz tekst Stara umijeća i znanja : Slastice u Koprivnici : Muzej grada Koprivnice, 18. prosinca 2008. - 18. veljače 2009 Book Kostjuk, Vladimir, Mesarić, Marija (Kostjuk, Vladimir (fotograf), Mesarić, Marija (urednik)) Kulinarski recepti Prehrana Koprivnica Katalog izložbe Library
953-6273-34-9 2006 Randić, Mirjana, Rittig-Beljak, Nives (Randić, Mirjana, Rittig-Beljak, Nives) hrvatski engleski MDC library Zagreb Etnografski muzej Zagreb Bibliograf. bilješke uz tekst.- Tekst na hrv. i engl. jez Svijet hrane u Hrvatskoj : <21. prosinca 2006. - 30. ožujka 2007.> Book Muzejska savjetnica Etnografskog muzeja u Zagrebu Mirjana Randić i dr. sc. Nives Rittig-Beljak, voditeljica projekta "Kultura prehrane u ozračju društvenih promjena 20. i početka 21. stoljeća" Instituta za etnologiju i folkloristiku, autorice su izložbe "Svijet hrane u Hrvatskoj" (Etnografski muzej u Zagrebu, od 21. prosinca 2006. do 1. rujna 2007. godine) i popratnog kataloga. Tu rijetko muzejski obrađivanu temu posvetile su "povijesnim prehrambenim bljeskovima" koji dočaravaju povijesni tijek "velikih gozbi" na tlu Hrvatske – od vučedolskih blagovanja pečene divljači do gozbi Josipa Broza Tita i njegovih uzvanika na Brijunima. Autorice su nastojale pokazati da su u povijesti hrvatske prehrane postojala dva sloja ljudi – jedan koji se brinuo da preživi i drugi koji se brinuo da što bolje udovolji svojemu istančanom apetitu. Popratni katalog sadržava zajednički uvodni tektst autorica te tekstove uz pojedine teme predstavljene na izložbi. Nives Rittig-Beljak autorica je tekstova o rimskoj kuhinji, hrvatskim bratovštinama, kuhanju u baroku te o tiskanim kuharicama i kronologiji riječi “hrana”, a Mirjana Randić autorica je opsegom najvećeg teksta koji govori o hrvatskoj regionalnoj kuhinji. U njemu opisuje osnovne namirnice, posebice mlijeko i mliječne proizvode, opremu kuhinje i predmete koji su se upotrebljavali za pripremu hrane, uvriježene načine pripreme hrane u kulinarskoj prošlosti Hrvatske, u kojoj je kuhanje obveza ženskog dijela pučanstva. Predstavila je hrvatsku tradicijsku kulturu hrane u godišnjem običajnom ciklusu, kao i u običajima životnog ciklusa. Osvrnula se i na Školu narodnog zdravlja, čiji su predstavnici u hrvatskim selima, osim tečaja i predavanja o zdravstvenim standardima, držali i tečajeve o kuhanju. Dala je kratki regionalni pregled kuhinja na prostoru Hrvatske u kojima se opisuju posebnosti svake od njih. Posebno je zanimljiv i prikaz tiskanih kuharica i knjiga o kuhanju Nives Rittig-Beljak (npr. kuharice Nikole Zrinskog, rječničkog leksikona Gazophylaciuma Ivana Belostenca), od kojih je za potrebe izložbe veći dio posuđen iz privatne zbirke gospodina Zlatka Puntijara. U prilogu bogato ilustriranoga, dvojezično objavaljenoga kataloga (hrv. i engl. jez.) otisnut je dodatak sa četrdesetak recepata. Prehrana Kulinarski recepti Hrvatska Katalog izložbe Library
978-953-6153-79-4 2012 engleski MDC library Pula Archaeological museum of Istria Prijevod djela: Ki sit ki lačan : o prehrani u Istri.- Bibliografija. Those well-fed and those hungry : about eating in Istria, Archaeological Museum of Istria, Pula, July 5 - October 15, 2012 Book Ujčić, Tajana, Lukež, Franko (Ujčić, Tajana (autor), Lukež, Franko (autor)) Popratna publikacija uz izložbu Prehrana Izložba, prehrana Istra Monografija Library
1994 Matijaško, Nada (Matijaško, Nada) MDC library Koprivnica Muzej prehrane "Podravka"... (etc) Tradicija pečenja kruha u Podravini : Izložbeni prostor ispred restorana društvene prehrane Podravka, od 13. do 21. listopada 1994. Book Običaji Prehrana Podravina Library
953-7012-03-4 2003 Biškupić, Margareta (Biškupić, Margareta) hrvatski MDC library Velika Gorica Turistička zajednica grada Velika Gorica Muzej Turopolja Rječnik Tradicionalna turopoljska jela Book Muzejski pedagozi i kustosi muzeja i galerija grada Zagreba i Zagrebačke županije već nekoliko godina u nizu organiziraju zajedničku muzejsko-edukativnu i nagradnu igru povodom Međunarodnog dana muzeja (18. svibnja). Zajednička akcija u 2003. godini odvijala se pod temom «U slast!». Muzej Turopolja u Velikoj Gorici sudjelovao je izložbom «Kutak za trenutak – dobar tek!» (15. travnja – 30. lipnja 2003.). Izložba je popraćena knjižicom s naslovom «Tradicionalna turopoljska jela» koju je priredila kustosica Muzeja Margareta Biškupić. Objavljeni recepti za pripremu tradicionalnih jela sakupljeni su etnološkim istraživanjem i obilaskom terena te razgovorom sa starijim kazivačicama s nakanom zapisivanja i očuvanja starih recepata i principa prehrane te boljeg upoznavanja raznolikosti i bogatstva tradicionalne turopoljske kuhinje. Kulinarski recepti Prehrana Etnologija Turopolje Katalog izložbe Library
978-953-7236-09-0 2012 Sitta, Silvija (Sitta, Silvija) MDC library Bjelovar (Katalozi izložbi) Gradski muzej Bjelovar U muzej na pivo! : Gradski muzej Bjelovar, Galerija "Nasta Rojc", 2. prosinca 2011. - 15. siječnja 2012. Book Prehrana Pivo Katalog izložbe Library
49 - 60 from 72
Choose page:
This site uses cookies
We use cookies to track visits to our pages (Google Analytics) for the purpose of improving the pages.
The statistics are collected anonymously, and by accepting, you agree to the use of cookies.
Find out more