hr | en

Vino i tradicija : od Sv. Martina do Sv. Vinka : izložba Etnografskog muzeja u Zagrebu od 11. studenog 1998. do 22. siječnja 1999

naslov:
Vino i tradicija : od Sv. Martina do Sv. Vinka : izložba Etnografskog muzeja u Zagrebu od 11. studenog 1998. do 22. siječnja 1999 / autor izložbe i kataloga Ivan Šestan ; fotografije Nino Vranić... et al.
autor:
nakladnik:
materijalni opis:
87 str. : ilustr. pretežno u bojama ; 30 cm
mjesto:
isbn:
953-6273-11-x
napomena:
Summary .- Literatura
sažetak:
Etnografska izložba posvećena temi vina i vinarstva u hrvatskoj tradiciji koju je priredio i izložbenim katalogom popratio Etnografski muzej u Zagrebu. Tekstualni dio koncipiran je kao priručnik za vinogradare: O hrvatskoj tradicijskoj vitikulturi; Odabir zemljišta za vinograd; Uređenje zemljišta; Sadnja i uzgoj loze; Zaštita vinograda; Berba; Tještenje grožđa; Vinogradarska arhitektura; Posude za vino; Vinogradarski kalendar; Mješavine s vinom. Obrađen je i aspekt čovjekovog odnosa prema vinu kroz narodno umjetničko stvaralaštvo, upotreba vina u zdravstvene svrhe, običaji vezani uz ispijanje vina, vino kroz mit i religiju... Korišteni su predmeti iz fundusa muzeja te privatnih zbirki pojedinaca i etno-grupa.
jezik:
vrsta građe:
lokacija:
Knjižnica MDC-a
zbirka:
Knjižnica   - Zbirka kataloga izložaba