hr | en

Pitam se, pitam, može li i drugačije : komentari i propitivanje slike žena i muškaraca u hrvatskim čitankama : Muzej grada Zagreba, 21.11. - 17.12. 2000.

naslov:
Pitam se, pitam, može li i drugačije : komentari i propitivanje slike žena i muškaraca u hrvatskim čitankama : Muzej grada Zagreba, 21.11. - 17.12. 2000. / voditeljica projekta Sanja Sarnavka
materijalni opis:
(16) str. : ilustr. ; 19 cm
mjesto:
sažetak:
Dvogodišnje istraživanje čitanki hrvatskog jezika za osnovne škole i gimnazije malo nas je prosvijetlilo i pojasnilo nam zašto su neke stvari kakve jesu. Nakon pogleda na rezultate istraživanja udžbenika s tugom možemo samo konstatirati da je na ovim prostorima patrijarhat izgleda neuništiv. Unatoč velikom broju školovanih žena, poduzetnica, političarki, umjetnica, javno i privatno u čitankama za osnovnu školu ostaju jasno razgraničeni – djedovina i otadžbina pune su muškaraca političara, vojskovođa, umnika koji ne sumnjaju u svoju misiju (nema tu mjesta za Kamove, mirovnjake, gubitnike i propitkivače smisla življenja). Bakovina i majkovina protežu se od spavaće sobe do špajze. Žene rađaju, odgajaju, kuhaju, peru ... i katkad su lijepe. Muškarci o njima i djeci skrbe. Majke tuguju jer su im sinovi na školovanju, a kćeri se pripremaju za udaju. Slika dvaju rodova je oslikana, a granica među njima, za sastavljače udžbenika, neupitna i neprekoračiva. Sigurno je pak da sve priče, slike i komentari nesumnjivo ostavljaju trag u nama i utječu na naš način razmišljanja i viđenja sebe i svoje uloge u društvu. A mi ustrajno pitamo – može li drugačije? Mogu li muškarci i žene partnerski dijeliti odgovornost u kući i državi? Mogu li žene i muškarci biti slobodni u odabiru svojih identiteta bez obzira na spol koji im je zadan rođenjem? I još barem tisuću (ne)važnih pitanja. I zato je nastala ova izložba. Više na: http://www.mgz.hr/hr/izlozbe/pitam-se-pitam-moze-li-i-druga%C4%8Dije,51.html (pristupljeno: 19.3.2020.)
vrsta građe:
lokacija:
Knjižnica MDC-a
zbirka:
Knjižnica   - Zbirka kataloga izložaba