hr | en

Heretik Njegova Veličanstva : povijest o Jurju IV. Zrinskom i njegovu rodu

naslov:
Heretik Njegova Veličanstva : povijest o Jurju IV. Zrinskom i njegovu rodu / Nataša Štefanec ; (prijevod s latinskoga Zrinka Blažević)
nakladnik:
Zagreb :  Barbat , 2001
materijalni opis:
316 str. : ilustr. ; 24 cm
mjesto:
isbn:
951-181-036-2
napomena:
Bibliograf. bilješke ispod teksta .- Bibliografija: str. 241-256.- Kazalo.- Sadrži i: Sarkanyszigetska pobjeda / Fridrik Latom ; prijevod Zrinka Blažević
sažetak:
Nataša Štefanec je za vrijeme svojega poslijediplomskog studija na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti, proučavajući građu u mađarskim arhivima, otkrila mnoštvo arhivskih dokumenta i građe koja se odnosi na, kod nas slabo proučenu i publiciranu, ličnost Jurja Zrinskog, sina hrvatskog bana i sigetskog junaka Nikole Zrinskog Sigetskog. U knjizi je opisala povijesne prilike druge polovine 16. stoljeća u sjevernoj Hrvatskoj, način svakodnevnog života te vojnog i političkog djelovanja protestanta Jurja Zrinskog, organizaciju i financiranje vojske, održavanje i gradnju utvrda na ugarskoj i hrvatsko-slavonskoj granici (Krajine), način ratovanja s Turcima. Iscrpno su opisane okolnosti širenja obitelji Zrinski na sjever u Međimurje i Mađarsku te način komunikacije s hasburškom monarhijom, austrijskim nasljednim zemljama i turskim carstvom. (V. P.)
jezik:
vrsta građe:
žanr:
lokacija:
Knjižnica MDC-a
zbirka:
Knjižnica   - Zbirka monografskih publikacija