hr | en

Etnografski odjel Muzeja Međimurja Čakovec : Međimurje u godini dana, životni i godišnji običaji uz radove na selu na početku dvadesetog stoljeća : vodič stalnim postavom

naslov:
Etnografski odjel Muzeja Međimurja Čakovec : Međimurje u godini dana, životni i godišnji običaji uz radove na selu na početku dvadesetog stoljeća : vodič stalnim postavom / (postav i tekst Smiljana Petr-Marčec ; fotografije Damir Klaić)
nakladnik:
Čakovec :  Muzej Međimurja , 2001
materijalni opis:
(64) str. : ilustr. u bojama ; 24 cm
mjesto:
isbn:
953-6896-02-8
sažetak:
Viša kustosica Smiljana Petr-Marčec, autorica je stalnog postava Etnografskog odjela Muzeja Međimurja u Čakovcu kao i popratne publikacije (vodiča). Stalni postav s nazivom «Međimurje u godini dana» koncipiran je unutar devet tematskih izložbenih cjelina: Uvodni dio, Studijska soba, Proljeće, Djeca, Ljeto, Svadba, Jesen, Smrt i Zima. U uvodnom dijelu predstavljeno je seosko gospodarstvo i karakteristični ruralni objekti te narodna nošnja. Muzejska prezentacija prati godišnji i životni ciklus koji započinje buđenjem života i proljećem, a završava smrću i zimom. Godišnja doba predstavljena su opisom običaja i pučkih vjerovanja, blagdana te poljoprivrednih radova. Uz proljeće je tematski prezentirana i cjelina «Djeca», uz ljeto – «Svadba» i svadbeni običaji, uz jesen – «Smrt». Vodič sadrži tekstualnu prezentaciju muzejskog postava, nadopunjen je stihovima narodnog usmenog pjesništva kao i ilustracijama iz stalnog postava.
vrsta građe:
lokacija:
Knjižnica MDC-a
zbirka:
Knjižnica   - Zbirka monografskih publikacija