hr | en

Obitelj Kiepach od Haselburga u Križevcima : izložba iz ostavštine obitelji : Gradski muzej Križevci, 22.4. - 16.5. 2004.

naslov:
Obitelj Kiepach od Haselburga u Križevcima : izložba iz ostavštine obitelji : Gradski muzej Križevci, 22.4. - 16.5. 2004. / Zoran Homen
autor:
nakladnik:
materijalni opis:
51 str. : ilustr. ; 30 cm
mjesto:
isbn:
953-99594-0-3
napomena:
Bibliografija: str. 44
sažetak:
Zoran Homen, kustos i ravnatelj Gradskog muzeja Križevci, autor je povremene izložbe i popratnog kataloga o poznatoj križevačkoj obitelji Kiepach. Zahvaljujući obiteljskoj ostavštini, Muzej posjeduje bogatu dokumentaciju, arhivsko i fotografsko gradivo koje je za potrebe izlaganja upotpunjeno zapisima sjećanja starih Križevčana na tu bogatu vlastelinsku obitelj. Katalog izložbe sadržava tekstove o podrijetlu obitelji, njihovu grbu te osnivanju hrvatske grane Kiepacha. Posebnu pozornost autor je pridao genealogiji obitelji u Križevcima, koja je u grad doselila 1830. godine, a trajno ga napustila nakon Drugog svjetskog rata. Dani su životopisi uglednih članova obitelji, među kojima je i Marcel Kiepach (1894.-1915.), izumitelj žiro-kompasa, strujnog prekidača za rentgenske aparate i drugih patenata iz elektrotehnike. Predstavljen je obiteljski dvorac, njegova izgradnja i inventar, kao i nerealizirana nastojanja da se u njemu osnuje Muzej. Katalog sadržava rodoslovlje hrvatske obiteljske loze, kataloški popis 154 jedinice, popis literature i brojne ilustracije.
jezik:
vrsta građe:
lokacija:
Knjižnica MDC-a
zbirka:
Knjižnica   - Zbirka kataloga izložaba