hr | en

Čarobna igla : Zbirka gramofona i riječka diskografija : Muzej grada Rijeke, 18.5. - 18.9. 2004.

naslov:
Čarobna igla : Zbirka gramofona i riječka diskografija : Muzej grada Rijeke, 18.5. - 18.9. 2004. / (autor koncepcije izložbe i urednik kataloga Ervin Dubrović ; fotografije Istog Žorž... et al.)
nakladnik:
Rijeka :  Muzej grada Rijeke , 2004
materijalni opis:
98 str. : ilustr. u bojama ; 32 cm
mjesto:
isbn:
953-6587-20-3
napomena:
Zastupljeni autori: Željko Staklarević, Nada Sabljić-Butorac, Koraljko Pasarić, Siniša Škarica, Ervin Dubrović, Nenad Marjanović Zulim, Slavica Mrkić Modrić.- Bibliografija.- Summary
sažetak:
Muzej grada Rijeke oblikovao je jednu od najvažnijih i najzanimljivijih muzejskih zbirki «govornih strojeva» u Hrvatskoj. Zbirka sadržava neke od najstarijih gramofona i gramofonskih ploča kao i najstariji fonograf u Hrvatskoj. Najstariji primjerci proizvedeni su 1890., prvih godina industrijske proizvodnje «govornih strojeva». Prezentacijom zbirke na povremenoj izložbi i u popratnom katalogu autor izložbene koncepcije mr. sc. Ervin Dubrović, viši kustos Muzeja, želio je prikazati tehnički razvoj gramofona, ali i društvene običaje koji su se uz njih razvili. Opsežan katalog izložbe sadržava tekstove o fonografiji i gramofonima čiji su autori Željko Staklarević, viši kustos Tehničkoga muzeja u Zagrebu i Nada Sabljić-Butorac, kustosica Muzeja grada Rijeke. Drugi dio kataloga čine tekstovi stručnjaka Muzeja grada Rijeke kojima je predstavljena riječka diskografija, uloga Radio Rijeke i obilježja radijske tehnike korištene za čuvanje i reproduciranje zvuka, poznatiji izvođači i glazbenici, opatijski festival itd. Katalog je bogato ilustriran kvalitetnim ilustracijama u boji, a popraćen je i popisom bibliografskih i diskografskih jedinica te sažetkom na engleskom jeziku.
vrsta građe:
lokacija:
Knjižnica MDC-a
zbirka:
Knjižnica   - Zbirka kataloga izložaba