hr | en

Grafika u Italiji 16. i 17. St. (I. dio) : Zbirka starih majstora Kabineta grafike HAZU : Zagreb, ožujak - travanj 2005.

naslov:
Grafika u Italiji 16. i 17. St. (I. dio) : Zbirka starih majstora Kabineta grafike HAZU : Zagreb, ožujak - travanj 2005. / <koncepcija izložbe, izbor radova, kataloška obrada i predgovor> Margarita Sveštarov Šimat ; <fotografije Goran Vranić>
nakladnik:
materijalni opis:
119 str. : ilustr. ; 28 cm
mjesto:
isbn:
953-154-656-8
napomena:
Bibliografija
sažetak:
Muzejska savjetnica Margarita Sveštarov Šimat autorica je izložbe i popratnog kataloga o izloženim i objavljenim grafičkim listovima nastalim u Italiji tijekom 16. i 17. stoljeća iz Zbirke starih majstora Kabineta grafike HAZU. Slijedeći, u katalogu i na izložbi, kronološku sistematizaciju grafičara i njihovih djela, autorica je nastojala predstaviti svu raznolikost rukopisa istodobnog stvaralaštva, stilske značajke te goleme vrijednosne amplitude. Uz pomoć ikonografija, natpisa i posveta nastojala je rekonstruirati značenje i ulogu pojedinoga lista u vremenu njegova nastanka i trajanja ne zanemarujući pri tome grafički likovni jezik i njegovu neprocjenjivu ulogu u obogaćivanju vizualne memorije novovjekovne Europe. Katalog starih talijanskih majstora sadržava uvodni tekst, katalog u kojemu se obrađuju 123 reproducirana grafička lista više od 50 autora, inventora te tiskara i nakladnika. Uz indekse za lakše snalaženje u katalogu izdvojeni su i životopisi nakladnika i tiskara, a na kraju su ilustrirani vodeni znakovi nađeni na starim papirima te je dodan rječnik s gotovo stotinu objašnjenja tehničkih pojmova i termina koji se pojavljuju na starim grafičkim listovima te literatura.
vrsta građe:
lokacija:
Knjižnica MDC-a
zbirka:
Knjižnica   - Zbirka kataloga izložaba