Tekstovi više autora. - Bibliografske bilješke uz priloge
sažetak:
Novi priručnik za istraživače usmene povijesti, koji sadržava recentne radove renomiranih stručnjaka, namijenjen je profesionalcima kao priručnik, ali i studentima kao udžbenik za upoznavanje s teorijskim i praktičnim osnovama povijesne struke. Autor uvodnog teksta je dr. sc. Thomas L. Charlton, vrsni poznavalac i predavač teorije usmene povijesti na Sveučilištu Baylor te jedan od urednika priručnika (uz Lois E. Myers i Rebeccu Sharpless s Baylor University Institute for oral history). Šesnaest tekstova svrstano je unutar četiri tematska poglavlja: I. Polazišta (Foundation); II. Metodologija (Methodology), III. Teorije (Theories); IV. Primjena (Applications). Prvo poglavlje donosi tekstove Rebecce Sharpless o povijesti usmene povijesti i Ronalda J. Grelea, koji definira osnovne odrednice usmene povijesti koja je istodobno izvor informacija o povijesti, ali i o suvremenim društvenim promjenama. Prilozi drugoga tematskog poglavlja posebno težište stavljaju na osnovnu skupljačku i istraživačku metodu povjesničara – intervju, njegovo planiranje, strukturu, osobine istraživača te moralna i pravna pitanja. U središtu interesa je i odgovor na pitanje što učiniti sa snimljenim zvučnim zapisima, kako ih trajno pospremiti i dokumentirati, transkribirati i indeksirati te objaviti u tiskanome ili elektroničkom obliku. Treći dio donosi novija teorijska promišljanja o interpretaciji i analizi usmene povijesti kao znanstvenoj disciplini. Jedan od priloga u tom poglavlju je i studija Sherne Berger Gluck o ženama u usmenoj povijesti ("Woman`s oral history: is it so special?"). Posljednje poglavlje u knjizi donosi opise reprezentativnih primjera provedenih istraživanja usmene povijesti (npr. primjenu metoda usmene povijesti za biografska istraživanja, skupljanje zvučnih zapisao kao dijelova nematerijalne baštine itd.). Priručnik je popraćen i bogatom bibliografijom radova.
Koristimo kolačiće za praćenje posjećenosti naših stranica (Google Analytics) u svrhu poboljšanja stranica.
Statistika se prikuplja anonimno i prihvaćanjem pristajete na korištenje kolačića.
Saznaj više