hr | en

Zelene vrpce : samoreprezentacijski radovi Naste Rojc i Stjepana Lahovskog iz zbirke dr. Josipa Kovačića : HAZU, Hrvatski muzej arhitekture, 19.4. - 13.5. 2007.

naslov:
Zelene vrpce : samoreprezentacijski radovi Naste Rojc i Stjepana Lahovskog iz zbirke dr. Josipa Kovačića : HAZU, Hrvatski muzej arhitekture, 19.4. - 13.5. 2007. / <urednica i tekst Leonida Kovač ; fotografije Ana Opalić ; prijevodi Una Bauer... et al.>
ostali autori:
Opalić, Ana  (fotograf)
nakladnik:
materijalni opis:
158 str. : ilustr. u boji ; 24 cm
mjesto:
isbn:
978-953-6043-90-3
napomena:
Tekst na hrv. i engl. jez.- Bibliograf. bilješke uz tekst.
sažetak:
"Zelene vrpce", izložba samoprezentacijskih radova Naste Rojc i Stjepana Lahovskog iz zbirke dr. Josipa Kovačića, održana je u Hrvatskome muzeju arhitekture HAZU (od 19. travnja do 13. svibnja 2007.) u organizaciji Muzeja suvremene umjetnosti. Na izložbi su predstavljeni radovi dvoje umjetnika - Naste Rojc (1883.-1964.) i Stjepana Lahovskog (1902.-1989.), koji su u svom djelovanju bili zaokupljeni izvedbom autoportreta, odnosno problematiziranjem kategorije identiteta, kako slikarskoga, tako i osobnoga. Nedavno je dr. Kovačić Muzeju suvremene umjetnosti donirao petnaest slika Stjepana Lahovskog, umjetnika koji za života nije imao ni jednu samostalnu izložbu, a retrospektivna mu je izložba priređena posthumno, 1995. u Modernoj galeriji u Rijeci. Za razliku od njega, Nasta Rojc bila je cijenjena i priznata umjetnica već i na samom početku svoje slikarske karijere, a nakon smrti njezino je djelo gotovo zaboravljeno. Katalog izložbe sadržava razgovor autorice izložbe mr. sc. Leonide Kovač s kolekcionarom dr. Josipom Kovačićem o njegovoj kolekcionarskoj strasti, načinima skupljanja umjetnina, ali i popratne dokumentarne građe o umjetničkom stvaralaštvu Naste Rojc i Lahovskog. Katalog donosi i tekst Leonide Kovač "Zemljopis i zakašnjenja" te reprodukcije izloženih djela i arhivske građe. Tiskan je dvojezično, na hrvatskome i engleskom jeziku.
jezik:
vrsta građe:
lokacija:
Knjižnica MDC-a
zbirka:
Knjižnica   - Zbirka kataloga izložaba