hr | en

Samo staj, pa gledaj! : Secesija i art deco u tradicijskoj kulturi Brodskog Posavlja : Muzej Brodskog Posavlja, Slavonski Brod, svibanj - rujan 2009.

naslov:
Samo staj, pa gledaj! : Secesija i art deco u tradicijskoj kulturi Brodskog Posavlja : Muzej Brodskog Posavlja, Slavonski Brod, svibanj - rujan 2009. / <urednik kataloga Zvonimir Toldi ; autori tekstova Zvonimir Toldi et al. >
ostali autori:
Toldi, Zvonimir  (urednik)
nakladnik:
materijalni opis:
142 str. : ilustr. u boji ; 30 cm
mjesto:
isbn:
978-953-7116-22-4
napomena:
Bibliograf. bilješke uz tekst.- Summary.
sažetak:
Utjecaji stilskih razdoblja u sela su dolazili iz gradova i iz gradske kulture življenja. Na području Brodskog Posavlja ti su se utjecaji posebice očitovali posljednjih desetljeća 19. st. i u prvim desetljećima 20. st. Izložbu o secesiji i art decou u tradicijskoj arhitekturi Brodskog Posavlja (Muzej Brodskog Posavlja, Slavonski Brod, svibanj – rujan 2009.) priredio je Zvonimir Toldi, profesor etnologije i povijesti, muzejski savjetnik i voditelj Etnografskog odjela Muzeja Brodskog Posavlja. Izložba je popraćena istoimenim katalogom u kojemu autor izložbe tumači i opisuje "šimi" (moderne), tj. secesijske elemente u arhitekturi i gradnji kuća i gospodarskih zgrada, upozorava na stilske promjene u pokućstvu, posuđu, svjetlilima, tiskovinama, govori o prihvaćanju građanskih elemenata i njihovu prilagođivanju narodnoj nošnji, posoblju, češljanju i nakitu. Katalog donosi i tekstove Grgura Marka Ivankovića "Odjek secesije i art decoa u materijalnoj kulturi sela Brodske Posavine" i Ratka Ivanušeca "Zaštita ruralnog graditeljstva". Kataloški dio sadržava reprodukcije i kataloške popise 244 jedinice izabranih za ilustraciju izložbene tematike. Zvonimir Toldi zastupljen je u MDC-ovu projektu "Arhiv zaslužnih muzealaca" (http://www.mdc.hr/muzealci.aspx), dobitnik je niza vrijednih i zasluženih priznanja, među kojima su najnovije nagrada za životno djelo "Milovan Gavazzi" 2008.g., koju dodjeljuje Hrvatsko etnološko društvo (za izuzetan i trajan doprinos u promicanju etnološke struke objavljivanjem, izložbenih i drugih ostvarenja u očuvanju tradicijske baštine) i Nagrada za životno djelo 2009.g. Zlatni grb Brodsko-posavske županije dodijelila mu je Županijska skupština za ukupan stvaralački rad na području kulture, izuzetan i trajan doprinos i vrijedne rezultate u očuvanju i promicanju zavičajne baštine.
jezik:
vrsta građe:
lokacija:
Knjižnica MDC-a
zbirka:
Knjižnica   - Zbirka kataloga izložaba