hr | en

Stjepan Gruber - sjećanje na osnivača muzeja u Županji : izložba : Pastoralno-kulturno središte župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji, 17. svibanj - 31. svibanj 2009.

naslov:
Stjepan Gruber - sjećanje na osnivača muzeja u Županji : izložba : Pastoralno-kulturno središte župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji, 17. svibanj - 31. svibanj 2009. / <autorica teksta Danijela Kegalj>
materijalni opis:
61 str. : ilustr. u boji ; 29 cm
mjesto:
isbn:
978-953-7547-10-3
napomena:
Bibliografija.
sažetak:
Zavičajni muzej Stjepana Grubera u Županji i njegove kustosice Janja Juzbašić i Andreja Malovoz priredili su u svibnju 2009.g. memorijalnu izložbu o svojemu osnivaču i ravnatelju po kojemu je muzej nazvan - Stjepanu Gruberu. Naime, Stjepan Gruber potaknuo je osnivanje Društva prijatelja starina i prijatelja muzeja u Županji te time 1953. dao poticaj za utemeljenje muzeja, a 1957.g. i službeno otvorenje muzeja u Županji, u kojemu je radio do smrti 1970.g. Katalog izložbe autorice Danijele Kegalj donosi niz dopunjenih i novih biografskih činjenica istraženih u arhivima i rukopisnoj građi te skupljenih iz kazivanja i sjećanja Gruberove kćerke Jasne. U katalogu je objavljena Gruberova biografija (1899. - 1970.), prikaz Gruberova obiteljskoga i društvenog života, njegov portret kao strogoga, ali nasmijanog profesora. Detaljno je opisana Gruberova muzejska djelatnost i projekti u prvom desetljeću rada novoosnovanog muzeja te njegov rad u nizu kulturnih institucija i udruga. Katalog je bogato ilustriran fotografskom građom iz muzejskog arhiva te obiteljske zbirke Jasne Gruber, a donosi i Gruberovu bibliografiju i popis izložaba na kojima je sudjelovao.
jezik:
vrsta građe:
lokacija:
Knjižnica MDC-a
zbirka:
Knjižnica   - Zbirka kataloga izložaba