hr | en

Pulene : uresi na pramcima jedrenjaka = decorations on bows of sailing vessels : Knežev dvor, Dubrovnik, studeni 2009. - veljača 2010.

naslov:
Pulene : uresi na pramcima jedrenjaka = Figureheads : decorations on bows of sailing vessels : Knežev dvor, Dubrovnik, studeni 2009. - veljača 2010. / Ljerka Dunatov ; <fotografije Božo Gjukić>
materijalni opis:
46 str. : ilustr. u boji ; 23 cm
mjesto:
isbn:
978-953-7037-11-6
napomena:
Tekst usporedno na hrv. i engl. jez.- Bibliografija.
sažetak:
Kustosica Ljerka Dunatov na izložbi i u popratnome katalogu obradila je pulene –figure koje su ukrašavale pramac jedrenjaka, a čine građu Pomorskoga muzeja u Dubrovniku. Katalog donosi uvodni tekst, u kojemu autorica objašnjava pojam pulena, njihovu povijesnu pojavu i običaje ukrašavanja brodova. Dala je i kratak osvrt na pulene koje se čuvaju u muzejima u Rijeci, Splitu, Orebiću i Dubrovniku te u privatnim zbirkama. Posebnu je pozornost pridala "bestionima" Pomorskoga muzeja u Dubrovniku, u kojemu se čuva pet primjeraka iz 18. i 19. st. Svaki je od njih popratila detaljnim opisom. Kataloški dio donosi ilustracije u boji i popratne kataložne opise. Tekst je pisan dvojezično, na engleskome i hrvatskom jeziku, a u prilogu je i popis literature.
teme:
jezik:
vrsta građe:
lokacija:
Knjižnica MDC-a
zbirka:
Knjižnica   - Zbirka kataloga izložaba