hr | en

Idemo na kavu! : Pogled zagrebačkih poduzetnika na kulturu konzumiranja kave : Etnografski muzej, Zagreb, 8. svibnja - 17. listopada 2010.

naslov:
Idemo na kavu! : Pogled zagrebačkih poduzetnika na kulturu konzumiranja kave : Etnografski muzej, Zagreb, 8. svibnja - 17. listopada 2010. / <urednica Zvjezdana Antoš ; autori tekstova Zvjezdana Antoš et al. ; fotografije Renata Škrinar et al.>
ostali autori:
Antoš, Zvjezdana  (urednik)
nakladnik:
materijalni opis:
93 str. : ilustr. u boji ; 28 cm
mjesto:
isbn:
978-953-6273-45-4
napomena:
Summary.- Bibliografija.
sažetak:
Izložba "Idemo na kavu! Pogled zagrebačkih poduzetnika na kulturu konzumiranja kave" Etnografskog muzeja Zagreb nastala je kao rezultat dvogodišnjega istraživanja koje je provedeno u sklopu rada na projektu "Poduzetničke kulture i europski gradovi", financiranome sredstvima Europske unije iz Programa kultura (2008.- 2010.). Obuhvaćeno je sedam europskih gradova, među kojima i Zagreb. Voditeljica projekta za Hrvatsku je viša kustosica mr. sc. Zvjezdana Antoš, koja je i autorica izložbe (svibanj - listopad 2010.) te urednica i autorica većine tekstova popratnoga istoimenog kataloga. Izložbom i katalogom nastojala je prikazati rezultate istraživanja nove teme s područja urbane etnologije, odnosno kulturne antropologije. Istraživanje zagrebačkih malih poduzetnika koji se bave poslovima s kavom uključilo je i suradnju s Muzejom grada Zagreba te s Muzejom za umjetnost i obrt čija je građa izložena. Kulturološki aspekt konzumiranja kave prikazan je unutar nekoliko tematskih cjelina. U prvoj je ispričana priča o kavi, njezinu uzgoju i proizvodnji, opisan dolazak kave u Europu i njezino prihvaćanje u Hrvatskoj svakodnevici. Drugi dio obrađuje tematiku kavana i kafića u kojima se kava konzumira od 18. st. do suvremenih dana. Objavljena su i svjedočanstva nekih zagrebačkih poduzetnika, uglavnom vlasnika kafića. Uz Zvjezdanu Antoš, svojim tekstovima u katalogu sudjelovali su i Marija Živković, Mirjana Randić i Bojan Mucko. Tekst prate ilustracije predmeta s izložbe s popratnim legendama.
jezik:
vrsta građe:
lokacija:
Knjižnica MDC-a
zbirka:
Knjižnica   - Zbirka kataloga izložaba