hr | en

10. memorijal Ive Kerdića : triennale hrvatskog medaljerstva i male plastike : Galerija likovnih umjetnosti, Osijek, 30. lipnja - 18. rujna 2010.

naslov:
10. memorijal Ive Kerdića : triennale hrvatskog medaljerstva i male plastike : Galerija likovnih umjetnosti, Osijek, 30. lipnja - 18. rujna 2010. / <predgovor Vlastimir Kusik ; tekstovi Bogdan Mesinger, Daniel Zec, Vesna Meštrić ; fotografije Marin topić et al. ; urednik Daniel Zec>
nakladnik:
materijalni opis:
279 str. : ilustr. u boji ; 22 cm
mjesto:
isbn:
978-953-6695-59-1
napomena:
Tekst usporedno na hrv. i engl. jez.
sažetak:
Izložba "Memorijal Ive Kerdića - trijenale hrvatskoga medaljerstva i male plastike" održana je u Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku deseti put. Na utemeljiteljskim idejama Vinka Zlamalika, dugogodišnjeg ravnatelja Strossmayerove galerije u Zagrebu, izložba je u okrilju osječke Galerije pokrenuta 1980. g. s ciljem održavanje memorije na lik i djelo hrvatskog kipara i medaljera Ive Kerdića, a do danas se afirmirala kao dio kulturne povijesti prostora u kojemu je nastala i u kojemu traje. Sve do suvremenih dana izložba je zadržala trijenalni vremenski ritam održavanja, kao i osnovni sadržaj izlaganja - medaljerstvo i malu plastiku, dva manje poznata kiparska podžanra. U 2010. g. održana je deseta izložba, koja je, kao i sve prethodne popraćena katalogom s uvodnim tekstovima Vlastimira Kusika i Bogdana Mesingera, posvećenima jubilarnoj obljetnici izložbe, i tekstom kustosa Danijela Zeca o sudionicima desete izložbe na koju su pozvani svi afirmirani umjetnici proteklih memorijala, kao i novi mladi umjetnici. Sva su djela reproducirana kvalitetnim fotografijama u boji s popratnim kataloškim jedinicama te kraćim biografijama umjetnika. Posebnim je poglavljem predstavljena medalja i mala plastika s Odsjeka kiparstva zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, terakote Branka Crlenjaka te skulpture i objekti Vjenceslava Richtera. Tekst kataloga pisan je usporedno na hrvatskome i engleskom jeziku.
jezik:
vrsta građe:
lokacija:
Knjižnica MDC-a
zbirka:
Knjižnica   - Zbirka kataloga izložaba