hr | en

Zbornik o Luji Marunu : zbornik radova sa Znanstvenog skupa o fra Luji Marunu u povodu 150. obljetnice rođenja (1857. - 2007.), Skradin - Knin, 7. - 8. prosinca 2007.

naslov:
Zbornik o Luji Marunu : zbornik radova sa Znanstvenog skupa o fra Luji Marunu u povodu 150. obljetnice rođenja (1857. - 2007.), Skradin - Knin, 7. - 8. prosinca 2007. : / uredili Željko Tomičić, Ante Uglešić
ostali autori:
Tomičić, Željko  (urednik) ; Uglešić, Ante  (urednik)
materijalni opis:
242 str. : ilustr. u boji ; 31 cm
mjesto:
nakladnička cjelina:
(Biblioteka Hrvatska arheološka baština ; sv. 2)
napomena:
Bibliografske bilješke i bibliografija uz tekst.- Summaries.- Kazala.
sažetak:
U organizaciji Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Instituta za arheologiju iz Zagreba i Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru održan je 7. i 8. prosinca 2007.g. u Skradinu i Kninu znanstveni skup o fra Luji Marunu (1857. - 1939.). Izlaganja sudionika objedinjena su u "Zborniku o Luji Marunu", čime je zaključeno obilježavanje 150. obljetnice Marunova rođenja. Šesnaest objavljenih radova u zborniku doprinos su sagledavanju bogatoga životnog djela velikoga humanista, utemeljitelja starohrvatske arheologije, kolekcionara i muzealca. Mate Zekan u tekstu "Fra Lujo Marun (1857. - 1939.): život i djelo" dao je vjeran profil Luje Maruna s nizom zanimljivih fragmenata iz njegova života; Željko Tomičić kontekstualizirao je Marunov arheološki rad unutar ranosrednjovjekovne arheologije ostalih europskih država; Dražen Maršić u Marunovim "Starinarskim dnevnicima" pronalazi ishodište za spoznavanje rimske nadgrobne plastike; Radomir Jurić opisao je Marunov doprinos razvoju arheologije na zadarskom području; Tomislav Fabijanić pisao je o nekim neobjavljenim arheološkim nalazima iz ostavštine fra Luje Maruna u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, a Vesna Girardi Jurkić autorica je teksta o dvije rimske geme iz Burnuma iz baštine Luje Maruna. Zbornik sadržava i radove Pavla Knezovića, Krešimira Čvrljka, Šime Vrkića, Ante Uglešića, Mirjane Matijević Sokol, Vladimira Sokola, Karla Gusara, Josipa Baraka, Majde Predovan i Luke Bekića. Svi su tekstovi popraćeni sažecima na engleskom jeziku, a većina i ilustrativnom građom.
vrsta građe:
lokacija:
Knjižnica MDC-a
zbirka:
Knjižnica   - Zbirka monografskih publikacija