hr | en

Muzeji i turizam : djelovanje muzeja kao dionika kulturnog turizma : priručnik

naslov:
Muzeji i turizam : djelovanje muzeja kao dionika kulturnog turizma : priručnik / voditeljica projekta Snježana Pintarić ; autori Ana Gajski et al.
ostali autori:
Klarić, Vlasta  (autor) ; Laszlo, Želimir  (autor) ; Pintarić, Snježana  (autor) ; Gajski, Ana  (autor) ; Nevidal, Renata  (autor)
nakladnik:
materijalni opis:
36 str. : ilustr. ; 21 cm
mjesto:
isbn:
978-953-7615-27-7
napomena:
Tekstovi više autora.- Bibliografija.
sažetak:
Priručnik "Muzeji i turizam - djelovanje muzeja kao dionika kulturnog turizma" ostvaren je u sklopu programa "Baština u turizmu", što ga Ministarstvo turizma provodi već nekoliko godina u slijedu s ciljem poticanja zaštite, obnove i uključivanja vrijedne hrvatske baštine u turističku ponudu. Priručnik nastoji olakšati učinkovito povezivanje muzejskih ustanova s ostalim nositeljima kulturnoturističke ponude, a oslanja se na dokumente UNESCO-a i ICOMOS-a, kao i na međunarodne dokumente koje je prihvatila Republika Hrvatska u skladu sa Strateškim planom Ministarstva turizma za razdoblje 2011. - 2013. Voditeljica projekta je mr. sc. Snježana Pintarić, ravnateljica zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti, koji je i izdavač priručnika, a autori tekstova su Ana Gajski, mr. sc. Vlasta Klarić, Želimir Laszlo, Renata Nevidal i mr. sc. Snježana Pintarić. Sadržaj priručnika strukturiran je u devet tematskih poglavlja: "Upravljanje muzejima u turističkim destinacijama", "Dionici u kreiranju kulturno-turističke destinacije", "Korisnici u kulturnom turizmu", "Dizajniranje umreženog kulturnoturističkog poslovnog modela", "Identifikacija potencijalnih partnera, njihovih potreba i mogućih pozitivnih učinaka", "Planiranje i razvoj turističke ponude vezane uz ponudu kulturne baštine i muzeja", "Dizajniranje i interpretacije kulturnoturističkog proizvoda usklađene s potrebama turističkih posjetitelja", "Dizajniranje i marketiranje kulturnog proizvoda na primjeren način" i "Provjera uspješnosti muzeja kao dijela turističke industrije". U svojim prilozima priručnik donosi popis korisnih web linkova, opis poticajnih primjera iz prakse Muzeja suvremene umjetnosti, koji razvija suradnju i partnerske odnose s drugim kulturnim ustanovama (npr. suradnju s kazališnim kućama ili drugim muzejima, školama i nevladinim udrugama) te popis literature.
vrsta građe:
žanr:
lokacija:
Knjižnica MDC-a
zbirka:
Knjižnica   - Zbirka monografskih publikacija