hr | en

Akademička galerija slikah : bibliografija priloga o Strossmayerovoj galeriji starih majstora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (1842. - 1946.)

naslov:
Akademička galerija slikah : bibliografija priloga o Strossmayerovoj galeriji starih majstora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (1842. - 1946.) / Indira Šamec Flaschar
materijalni opis:
XXII, 610 str. : ilustr. ; 24 cm
mjesto:
isbn:
978-953-154-965-3
napomena:
Summary.- Kazala.
sažetak:
Indira Šamec Flaschar, voditeljica Knjižnice Strossmayerove galerije starih majstora HAZU u Zagrebu, autorica je vrlo iscrpne, specijalizirane, kronološkim slijedom popisane bibliografske građe vezane za povijest utemeljenja i djelovanja Strossmayerove galerije starih majstora do sredine 20. stoljeća, točnije, od 1842. do 1946. godine. Retrospektivna bibliografija koja sadržava 3 258 jedinica (od toga 3 040 članaka i likovnih priloga u periodici, te 218 monografskih izdanja) rezultat je autoričina višegodišnjega sustavnog proučavanja novina, časopisa i knjiga iz fundusa jedinica HAZU, ali i brojnih drugih muzeja, knjižnica i arhiva. Bibliografija je nastala "kako bi svojim pouzdanim i dosljedno sređenim podacima pružila neposredan uvid u razvoj prve muzejsko-galerijske jedinice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti" (Uvod, str. VII). Bibliografske se jedinice odnose na djelatnost biskupa Josipa Jurja Strossmayera na području kulture (a ponajprije na utemeljenju Galerije) te na rad Strossmayerove galerije (donatori, rast inventara, izložbena i izdavačka djelatnost, stalni postavi itd.). Djelatnosti su opisane formalno i analitički, i to najčešće "de visu" metodom (neposrednim uvidom u izvorne publikacije). Sama bibliografija predstavljena je kronološki, a unutar iste godine jedinice se redaju abecedno, i to prema autorovu imenu ili prvoj riječi naslova. Osim detaljnih uputa za korištenje, bibliografija donosi i popratna kazala - kazalo autora, imensko i predmetno kazalo, kazalo inicijala, autorskih kratica i pseudonima te kazalo časopisa i novina. Dodatnu vrijednost čini i uvodna "Kronologija", u kojoj je autorica iznijela sažeti kronološki prikaz važnijih događaja opisanih u bibliografskim jedinicama za svaku pojedinu godinu. Ta opsežna bibliografija izuzetno je vrijedan izvor informacija za istraživače s područja povijesti, muzeologije, povijesti umjetnosti i ostalih srodnih područja.
jezik:
vrsta građe:
žanr:
lokacija:
Knjižnica MDC-a
zbirka:
Knjižnica   - Zbirka bibliografija