hr | en

Stjepan Gunjača i hrvatska srednjovjekovna povijesno-arheološka baština 1 : zbornik radova sa Znanstvenog skupa "Stjepan Gunjača i hrvatska srednjovjekovna povijesno-arheološka baština", Split, 3. - 6. studenoga 2009.

naslov:
Stjepan Gunjača i hrvatska srednjovjekovna povijesno-arheološka baština 1 : zbornik radova sa Znanstvenog skupa "Stjepan Gunjača i hrvatska srednjovjekovna povijesno-arheološka baština", Split, 3. - 6. studenoga 2009.
ostali autori:
Zekan, Mate  (urednik) ; Šeparović, Tomislav  (urednik) ; Uroda, Nikolina  (urednik)
materijalni opis:
503 str. : ilustr. u boji ; 30 cm
mjesto:
isbn:
978-953-6803-26-2
napomena:
Bibliograf. bilješke uz priloge.- Summaries.
sažetak:
U povodu 100. obljetnice rođenja istaknutoga hrvatskog arheologa, povjesničara, muzealca, istraživača i znanstvenika akademika Stjepana Gunjače, u Splitu je održan znanstveni skup "Stjepan Gunjača i hrvatska srednjovjekovna povijesno-arheološka baština" (3. - 6. studenoga 2009.). Organizator skupa bio je Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, koji je u 2010. godini objavio zbornik radova. U uvodnom poglavlju zbornika Mate Zekan je naglasio kako je to prvi zbornik u nizu kojim će se i ubuduće pratiti susreti stručnjaka i znanstvenika koji se bave srednjovjekovnom prošlošću. Stoga je i zbornik numeriran brojem 1. Naime, potreba za organiziranjem skupa i objavom radova proizašla je iz nedostatka sinkronizirane organiziranosti kojom bi se pomirila heterogenost interesa, partikularizmi i rascjepkanost u istraživanjima srednjovjekovne arheološke baštine. Upravo je Stjepan Gunjača kao osnivač Institut za nacionalnu arheologiju zagovarao potrebu sustavnog praćenja, koordiniranja, organiziranja i evidentiranja svih znanstvenoistraživačkih djelovanja na području hrvatske srednjovjekovne arheologije unutar jedne organizacijske jedinice. Na skupu su svoja izlaganja održala 42 sudionika, od kojih je većina i objavila svoj rad u zborniku. Svi su radovi recenzirani i klasificirani, popraćeni sažecima (na hrvatskome i engleskom jeziku) te bilješkama i bibliografijom, a većina i ilustracijama u boji.
vrsta građe:
lokacija:
Knjižnica MDC-a
zbirka:
Knjižnica   - Zbirka monografskih publikacija