hr | en

Kulturno-historijski spomenici Gorskog kotara i Ogulinsko-plaščanske zavale : s pregledom povijesti Gorskog kotara i Ogulinsko-plaščanske zavale od prapovijesti do 1881.

naslov:
Kulturno-historijski spomenici Gorskog kotara i Ogulinsko-plaščanske zavale : s pregledom povijesti Gorskog kotara i Ogulinsko-plaščanske zavale od prapovijesti do 1881. / Filip Škiljan
nakladnik:
materijalni opis:
211 str. : ilustr. u boji ; 23 cm + 1 višestruko presavijena karta
mjesto:
isbn:
978-953-7442-10-1
napomena:
Pojmovnik.- Literatura.
sažetak:
Nakon što je obradio kulturno-historijske spomenike Korduna (2007.) i Banije (2008.), zapadne Slavonije (2010.), Moslavine i Kalničko-bilogorskog prigorja (2011.), povjesničar dr. sc. Filip Škiljan u novoj je knjizi obradio i spomenike zapadnoga dijela Hrvatske i to sa području Gorskoga kotara i Ogulinsko-plaščanske zavale. Time je autor nastavio dosljedno mapiranje svjetovnih i sakralnih kulturnih spomenika pojedinih hrvatskih regija. Kao i u prethodnim knjigama, uvodni dio knjige donosi povijesni tekst („Kratak pregled povijesti Gorskog kotara i Ogulinsko-plaščanske zavale“), a osnovni i najopsežniji dio knjige čini katalog kulturno-historijskih spomenik u kojemu je popisano 176 spomenika. Od toga su 124 crkve, 15 srednjovjekovnih utvrda i dvoraca te 37 arheoloških nalazišta. Kataloške jedinice navedene su po općinama (Lokve, Brod Moravice, Mrkopalj, Ravna Gora, Fužine, Skrad, Josipdol, Plaški, Saborsko i Tounj) i gradovima Ogulin, Vrbovsko, Delnice i Čabar. Svaka kataloška jedinica sadrži kratki opis spomenika, specifične povijesne informacije te opis sadašnjeg stanja, a većina je popraćena i ilustracijom u boji. Uz njih se vezuje i niz bibliografskih bilješki i izvora koje je autor konzultirao. Svi su popisani spomenici naznačeni i na popratnoj karti, a knjiga je upotpunjena i pojmovnikom te literaturom. Osim toga u prilogu se nalazi i tekst „Iz svakodnevnog života stanovnika Gorskog kotara i Ogulinsko-plaščanske zavale između dva svjetska rata“ koji donosi autorova istraživanja obitelji, običaja i svakodnevnoga života na metodi usmene povijesti. Recenzenti knjige su prof. dr. Aleksandar Durman i dr. sc. Krešimir Regan.
vrsta građe:
žanr:
lokacija:
Knjižnica MDC-a
zbirka:
Knjižnica   - Zbirka monografskih publikacija