Kuhinja none Fume = La cucina di nonna Fiamìta / <autori teksta Katarina Marić, Tanja Kocković-Zaborski, Mario Buletić ; fotografija Dejan Štifanić, Mario Buletić, Damir Matošević>
U sklopu projekta zaštite materijalne i nematerijalne baštine Rovinja, Zavičajni muzej grada Rovinja obradio je tematiku tradicijske kuhinje i gastronomije kao važnog dijela svakodnevnog života. Izložba, održana od 2. kolovoza 2012. do 20. veljače 2013., popraćena je i katalogom. Autori izložbe Katarina Marić i Mario Buletić ujedno su, uz Tanju Kocković-Zaborski, i autori teksta kataloga. U njegovu predgovoru istaknuli su kako su „gastronomija i način pripremanja hrane ljudska (su) praksa koja ide mnogo dalje od običnoga zadovoljavanja bioloških potreba, ona sažimlje, podcrtava i usmjerava na pojave i promjene u kulturi određenog podneblja“. Autori izložbe i njihovi suradnici terenskim su istraživanjem prikupili iskustva rovinjskih kućanica i njihove recepte koji, uz prikupljene predmete iz kuhinjskog inventara, čine sliku lokalne rovinjske kuhinje i kulinarstva. Prvi dio publikacije donosi pregledni tekst, a u drugome je sadržan ilustrirani kataloški popis izloženih predmeta - kuhinjskog namještaja, posuđa, pribora za jelo, kuhinjskih pomagala i kuhinjskog tekstila. Tekst je objavljen usporedno na hrvatskome i talijanskom jeziku, a popraćen je i sažetkom na engleskom jeziku.
Koristimo kolačiće za praćenje posjećenosti naših stranica (Google Analytics) u svrhu poboljšanja stranica.
Statistika se prikuplja anonimno i prihvaćanjem pristajete na korištenje kolačića.
Saznaj više