hr | en

MGZ u službi arheologije

naslov:
MGZ u službi arheologije = In the service of archaeology / Aleksandar Bugar, Boris Mašić ; <prijevod na engleski Graham McMaster>
nakladnik:
materijalni opis:
76 str. : ilustr. u boji ; 30 cm
mjesto:
isbn:
978-953-6942-510
napomena:
Tekst usp. na hrv. i engl. jez.- Bibliograf. bilješke uz tekst.- Bibliografija.- bez podataka o mjestu i vremenu održavanja izložbe.
sažetak:
Muzej grada Zagreba održao je izložbu „MGZ u službi arheologije“ (25. travnja - 9. listopada 2013.) kojom je nastojao „na odabranim eksponatima prezentirati korištene metode drugih znanstvenih disciplina, prezentirajući ih u prvom planu, a koristeći arheološki nalaz kao njihovu, svojevrsnu, fusnotu. Cilj (…) je široj javnosti ukazati na činjenicu da interdisciplinarni pristup pruža daleko više informacija iz kojih možemo egzaktnije elaborirati, ponekad, naizgled, suhoparne arheološke nalaze. Izlažući arheološki nalaz u kontekstu rezultata interdisciplinarnih analiza namjera je širu javnost upoznati sa silnom dinamikom promjena kroz koje je arheologija kao znanost prošla tijekom proteklih nekoliko desetljeća, ali i ukazati na potrebu usvajanja suvremenih metoda i tehnologija pomoću kojih naša saznanja postaju sveobuhvatnija.“ Time je ujedno predstavljena i arheološka djelatnost Muzeja grada Zagreba koja seže od 1911. godine. Izložba je popraćena i katalogom višega kustosa Aleksandra Bugara i muzejskoga savjetnika Borisa Mašića. U njemu su, u zasebnim poglavljima, opisali metode znanstvenih disciplina koje se koriste u interpretaciji arheoloških lokaliteta i nalaza - geofizike, geodezije, geologije, znanosti o drvu, radiografije, kronometrije, kemije, botanike, zoologije, antropologije, forenzike. Uz popis izložaba katalog donosi i bibliografiju. Usporedno, Muzej je objavio i interaktivni edukativni DVD „Kad kosti progovore“, kao dio je pedagoško-andragoškog programa uz izložbu koji je primarno namijenjen višim razredima osnovne škole i srednjoškolcima. Više o izložbi na URL:http://www.mgz.hr/hr/izlozbe/U%20slu%C5%BEbi%20arheologije,474.html (datum pristupa: 9. lipnja 2014.).
jezik:
vrsta građe:
lokacija:
Knjižnica MDC-a
zbirka:
Knjižnica   - Zbirka kataloga izložaba