hr | en

Transparentna ljepota : staklo iz hrvatskih muzeja od XV. do XX. stoljeća : Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb, 27.6. - 13.10. 2013.

naslov:
Transparentna ljepota : staklo iz hrvatskih muzeja od XV. do XX. stoljeća : Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb, 27.6. - 13.10. 2013. / <autorica teksta Lada Ratković Bukovčan ; fotografija Srećko Budek ; urednica Anđelka Galić>
ostali autori:
Budek, Srećko  (fotograf)
nakladnik:
materijalni opis:
260 str. : ilustr. u boji ; 28 cm
mjesto:
isbn:
978-953-7641-30-6
napomena:
Bibliografija.- Kazalo.
sažetak:
Izložba „Transparentna ljepota: staklo iz hrvatskih muzeja“ u organizaciji triju zagrebačkih muzeja - Arheološkoga muzej u Zagrebu, Muzeja za umjetnost i obrt, Muzeja Mimara - te u suradnji sa 33 hrvatskih muzeja, odabirom više od 600 eksponata predstavlja dosege obrtničke i umjetničke kreativnosti oblikovanja u staklu od pretpovijesti do suvremenih dana. Time je javnost imala jedinstvenu mogućnost uvida u ljepotu stakla i različite vrste staklenih predmeta koji se čuvaju u zbirkama različitih hrvatskih muzeja. Izložba je održana od 27. lipnja do 13. listopada 2013. čime je muzejska zajednica obilježila ulazak Republike Hrvatske u Europsku Uniju. Tim muzejskih stručnjaka iz cijele Hrvatske koji je obradio građu, predvodili su autori izložbe i konačnog odabira eksponata - muzejska savjetnica mr. sc. Lada Ratković Bukovčan, voditeljica Zbirke stakla i zbirke namještaja Muzeja Mimara i muzejski savjetnik Arheološkoga muzeja u Zagrebu dr. sc. Zoran Gregl. Svaka je izložbena cjelina popraćena i katalogom izložbe, objavljenome na hrvatskom i engleskom jeziku u zasebnim svescima. Dio zajedničke izložbe „Transparentna ljepota“, postavljen u Muzeju za umjetnost i obrt, predstavlja vrhunske dosege staklarske produkcije novog vijeka. Iz fundusa dvadeset hrvatskih muzeja napravljen je izbor preko 360 izložaka koji daju pregled reprezentativnih ostvarenja oblikovanja u staklu u vremenskom slijedu od 15. do kraja 20. stoljeća. Popratni katalog donosi uvodni tekst Lade Ratković Bukovčan „Pet stoljeća staklarstva u zbirkama muzeja u Hrvatskoj“ u kojemu između ostaloga naglašava kako izloženi predmeti, odabrani po načelu izvrsnosti, predstavljaju vrhunske dosege oblikovanja, tehnološko-izvedbenih znanja, stilsko-oblikovnih značajki zrcaleći slojevitost kulture življenja protkane istančanim osjećajem za ljepotu transparencije. Opsežni ilustrirani popisi predmeta sadržani su unutar nekoliko kronoloških tematskih cjelina. Prva se odnosi na Murano od 15. do 17. stoljeća, druga na europsko staklarstvo od baroka do klasicizma 17. - 18. stoljeća, treća na europsko staklarstvo razdoblja klasicizma, empirea i bidermajera do neostilova druge polovine 19. stoljeća. Posljednje se poglavlje odnosi na staklarstvo 20. stoljeća. Na izložbi je, osim na stilskim, oblikovnim i tehnološkim osobitostima, naglasak i na autorskim osobnostima i radionicama koje su značajno obilježile europsku novovjeku produkciju u staklu (F. Egermann, A. Kothgasser, radionica J. & L. Lobmeyr, Salviati, Tiffany, Gallé, Lalique itd.). Svakoj tematskoj cjelini prethodi uvodno poglavlje, a iscrpne kataloške jedinice popraćene su ilustracijama u boji. U prilozima kataloga je bibliografija i kazalo. Više o izložbi na mrežnim stranicama URL:http://www.muo.hr/hr/aktualno/izlozbe/transparentna-ljepota-stakla,43.html (datum pristupa: 21. kolovoza 2014.)
vrsta građe:
lokacija:
Knjižnica MDC-a
zbirka:
Knjižnica   - Zbirka kataloga izložaba