"Vodič kroz vodu - vodoopskrba u povijesti Poreča", knjiga dr. Elene Uljančić-Vekić, povjesničarke iz Zavičajnog muzeja Poreštine, promišljen spoj istraživačkog rada i izvrsne dizajnerske obrade Studia Sonda iz Vižinade, nagrađena je respektabilnom nagradom RED DOT.
Voda je od pamtivijeka za grad Poreč bila izazov jer su izvori su bili oskudni i nepouzdani. Ovim se istraživanjem kolegice Uljančić - Vekić, koja je cijeli radni vijek bavi Porečom i njegovom okolicom, nastojalo evidentirati, dokumentirati i katalogizirati sačuvana grla cisterni i bunara, te istražiti povijest porečke vodoopske od najranijih dana do danas s posebnim naglaskom na 19. i 20. stoljeću. U istraživanju je korišteno arhivsko gradivo Državnih arhiva u Pazinu i Rijeci, Arhiva Istarskog vodovoda u Buzetu, Biskupijskog arhiva u Poreču, kao i muzejska građa Zavičajnog muzeja Poreštine, a uz proučavanje literature provena su i terenska istraživanja i razgovori s kazivačima.
Koncept knjige potpisuje Studio Sonda iz Vižinade, na čelu sa Seanom Poropatom i Jelenom Fiškuš, dok je za samo grafičko oblikovanje zaslužna Martina Sirotić Pavletić. Osim što sadržajno i tematski prati knjigu, grafičko se oblikovanje oslanja na danas sveprisutnu poruku važnosti očuvanja resursa vode. U tom smislu, ovo je knjiga koja doslovno štedi vodu, jer je odabirom papira i korištenjem manje količine vode u tehnici tiska pri izradi ušteđeno čak 7355 litara vode u odnosu na standardni nereciklirajući papir i uobičajenu tehniku tiska. Time je ostvarena ušteda vode dovoljna za otprilike pet mjeseci života pojedinca čime ovo djelo poručuje kako je ušteda vode moguća i važna na svakom koraku. Dizajnerska izvedba ovih ideja rezultirala je trinaestom nagradom Red Dot za Studio Sonda.
Dobitnici ovog velikog dizajnerskog priznanja bit će izloženi u Museum for Communication u Berlinu gdje će se moći razgledati sve do 13. siječnja 2019. (Iva Validžija)
Koristimo kolačiće za praćenje posjećenosti naših stranica (Google Analytics) u svrhu poboljšanja stranica.
Statistika se prikuplja anonimno i prihvaćanjem pristajete na korištenje kolačića.
Saznaj više