hr | en

Dobro došli! : 75 godina od boravka Međusavezničke komisije za razgraničenje u Istri : izložba Muzej grada pazina, 18. svibnja - 31. prosinca 2021.

naslov:
Dobro došli! : 75 godina od boravka Međusavezničke komisije za razgraničenje u Istri : izložba Muzej grada pazina, 18. svibnja - 31. prosinca 2021. / <autor teksta Ivan Smoljan>
ostali autori:
Smoljan, Ivan  (autor uvoda, predgovora)
nakladnik:
Pazin  :  Muzej grada Pazina , 2021
materijalni opis:
presavitak ; 15 x 21 cm
mjesto:
napomena:
Tekst usp. na hrv. i eng. jez.
sažetak:
Završetkom Drugog svjetskog rata nisu definirane granice između Italije i Jugoslavije, već je sporni teritorij podijeljen na Zone A i B. Saveznici (SAD, Velika Britanija, Francuska i Sovjetski savez) su tada osnovali Komisiju koja je u ožujku 1946. godine obilazila čitavu Julijsku krajinu i pritom bila stacionirana u Trstu i Pazinu. Izložba progovara o opsežnim pripremama Jugoslavenske strane za dolazak Komisije, što je uključivalo masovno manifestiranje na ulicama, ispisivanje zidnih parola i slične akcije, dočarava ozračje koje je vladalo u Zonama A i B, rekonstruira put kojim se komisija kretala, donosi memoare sudionika ovih događaja, kao i reperkusije obilaska Komisije.
jezik:
vrsta građe:
lokacija:
Knjižnica MDC-a
zbirka:
Knjižnica   - Zbirka kataloga izložaba